Pengawal seli...

Pengawal selia Australia lulus pengambilalihan logistik

SYDNEY, 21 Julai – Pemisahan syarikat logistik Australia Asciano di antara plaintif tempatan dan antarabangsa membebaskan satu halangan utama hari ini selepas pengawas korporat negara meluluskan bidaan mereka berjumlah Aus$9.05 bilion.

Pengambilalihan yang diumumkan pada Mac akan melihat aset operator kereta api,pengangkutan dan pelabuhan dipecah di antara Kumpulan Infrastruktur Brookfield Kanada, Qube di Australia dan anggota konsortium lain, termasuk dana kekayaan China.

Konsortium kini memerlukan tandatangan daripada badan penasihat pelaburan asing Australia selepas keputusan diambil oleh Suruhanjaya Persaingan dan Pengguna Australia.

“Selepas pertimbangan teliti, ACCC telah menyimpulkan tidak terdapatnya pengurangan persaingan sengit dalam mana-mana pasaran,” kata pengerusi ACCC Rod Sims dalam satu kenyataan.

Pembida menyusun semula cadangan mereka selepas pengawas pada Mei mengemukakan kebimbangan mengenai persaingan yang berkurangan di pelabuhan.

Pengarah urusan Qube Maurice James mengalualukan keputusan itu sebagai “peristiwa penting” dan berkata beliau menjangka pemerolehan akan selesai pada pertengahan Ogos.

Saham dalam Asciano meningkat 0.88 peratus kepada Aus$9.12 dalam perniagaan tengah hari di Sydney. Saham Qube naik sebanyak 3.39 peratus kepada Aus$2.44.

Pengumuman itu keluar lebih setahun selepas Brookfield membuat tawaran sebanyak Aus$8.8 bilion untuk Asciano.

Qube memimpin satu konsortium pada Oktober untuk mencabar bidaan itu, sebelum kedua-dua pihak menyerah permohonan bersama pada Mac. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA