Pengawal trafik udara AS diberkas miliki bahan letupan

WASHINGTON, 12 Nov – Seorang pengawal trafik udara diberkas di Carolina Utara Amerika Syarikat Jumaat lalu kerana didakwa memiliki bom dalam simpanannya.

Paul George Dandan, 30 tahun yang bekerja sebagai pengawal trafik udara untuk Pentadbiran Penerbangan Persekutuan (FAA) di Lapangan Terbang Antarabangsa Charlotte Douglas, didakwa mengambil, memiliki dan mengangkut “senjata pemusnah besar-besaran”, Charlotte – Jabatan Polis Mecklenburg berkata dalam satu kenyataan yang dikeluarkan baru-baru ini.

Polis berkata ia ditemui di pangsapuri Dandan.

Pada 3 November, pihak berkuasa menerima panggilan 911 bahawa seseorang telah meletupkan bahan letupan buatan sendiri di rumah di Charlotte. Apabila para pegawai tiba, mereka mendapati bom paip buatan sendiri, media tempatan melaporkan.

Dandan mendapat bom dari rakan sebiliknya, seorang lelaki berusia 39 tahun yang dikenal pasti sebagai Derrick Fells, media melaporkan. Fells telah membuat bom untuk menggunakannya terhadap jiran jika terjadinya pertikaian tetapi kemudian berubah fikirannya, kata polis.

Fells juga ditangkap Jumaat lalu dan didakwa dengan tiga tuduhan mengeluarkan senjata pemusnah besar-besaran dan satu kiraan pemilikan senjata pemusnah besar-besaran.

Jurucakap lapangan terbang itu berkata, Dandan tidak mempunyai akses kepada mana-mana pesawat.

“Pekerja FAA hanya mempunyai akses ke menara kawalan lalu lintas di luar tapak dan tidak mempunyai akses ke kawasan yang terhad terminal atau jalan,” kata pihak berkuasa lapangan terbang dalam satu kenyataan.

FAA berkata pada malam Jumaat bahawa Dandan telah dipecat dan aksesnya ke lapangan terbang ditamatkan. – Xinhua