Pengebom bera...

Pengebom berani mati bunuh 32 di utara Cameroon

DOUALA, Cameroon, Jan 26 – Pengebom bunuh diri sasar sebuah bandar di utara Cameroon membunuh 32 orang dan mencederakan 66 orang pada hari Isnin, salah satu serangan paling teruk setakat ini di negara Afrika Tengah dalam usaha untuk membendung keganasan yang dipersalahkan ke atas Boko Haram Nigeria.

Radio negara dan pegawai-pegawai tempatan berkata, empat letupan melanda pusat pasaran yang sibuk dan juga pintu masuk ke bandar Bodo, bersempadan dengan kubu pemberontakan Islam di timur laut Nigeria, pada kira-kira 10 pagi (0900 GMT). Seorang pegawai tempatan berkata angka kematian boleh meningkat memandangkan beberapa orang yang dibawa ke hospital berada dalam keadaan yang serius.

Walaupun tidak ada pihak yang mengaku bertanggungjawab terhadap serangan itu, utara Cameroon telah menjadi tempat kejadian serangan berani mati yang semakin kerap apabila Boko Haram telah meningkatkan keganasan merentas sempadan yang juga telah merebak ke Chad dan Niger.

Dua belas orang terbunuh dalam serangan 13 Januari di sebuah masjid di bandar Kouyape. Bodo, dipisahkan dari Nigeria dengan hanya bersempadan dengan sungai kecil, sebelum ini disasarkan pada akhir Disember lalu apabila dua pengebom berani mati wanita meletupkan diri di pintu masuk bandar. Boko Haram telah membunuh beribu-ribu orang dan menghalau lebih daripada 2 juta orang dari rumah mereka semasa pemberontakan selama enam tahun di salah satu kawasan paling miskin di dunia itu. – Reuters

ARTIKEL YANG SAMA