Pengebom bera...

Pengebom berani mati sasar pejabat polis

KABUL, 2 Feb – Seorang pengebom berani mati Taliban meletup dirinya selepas menyertai satu barisan untuk memasuki pejabat polis di Kabul semalam, membunuh 20 orang dan mencedera sekurang-kurangnya 29 dalam serangan paling teruk pada tahun ini.

Ibu negara Afghan dibelenggu beberapa siri serangan berani mati pada bulan lalu tatkala Taliban mempertingkat kempen mereka ke atas kerajaan yang disokong oleh Barat.

Mereka berlaku serentak dengan usaha baru untuk memulihkan proses perdamaian dengan gerakan pemberontak Islam yang terbuntu pada tahun lalu.

Kementerian Dalam Negeri berkata dalam satu kenyataan bahawa 20 orang telah terbunuh dan 29 yang lain cedera dalam pengeboman. Dalam satu kenyataan berasingan, misi NATO mengecam serangan itu, yang dikatakannya membunuh 20 pegawai polis dan mencedera 25 yang lain serta tujuh orang awam Afghan.

“Sekali lagi, pengganas telah mensasar kawasan berpenghuni tanpa mengambil kira orang tidak bersalah,” kata Brigadier Jeneral Wilson Shoffner, penolong ketua turus tentera untuk komunikasi.

Pasukan keselamatan Afghanistan berkawal di tapak kesan darah akibat serangan berani mati di Kabul, Afghanistan. – Reuters
Pasukan keselamatan Afghanistan berkawal di tapak kesan darah akibat serangan berani mati di Kabul, Afghanistan. – Reuters

Taliban mendakwa bertanggungjawab atas serangan dalam satu kenyataan yang berkata 40 pegawai polis telah terbunuh atau cedera. Kumpulan itu sering mengeluarkan dakwaan nahas yang diperbesar-besarkan atas serangannya.

Ambulans dan kenderaan polis bergegas ke tapak letupan di daerah Dehmazang di barat bandar, berhampiran pejabat lalu lintas Kabul, yang dikunjungi oleh mereka yang ingin mendapatkan lesen memandu dan dokumen lain.

Pada Ogos lalu, seorang pengebom berani mati Taliban membunuh berpuluh pelajar di sebuah akademi polis di Kabul, menggunakan taktik yang sama dengan menyertai satu barisan untuk memasuki perkarangan.

Polis Ketenteraman Awam Nasional Afghan (ANCOP) ditubuhkan sebagai satu unit untuk mengawal rusuhan dan kekacauan bandar tetapi juga digunakan dalam peranan cegah keganasan ke atas Taliban. – Reuters