Pengeboman Sa...

Pengeboman Sanaa, PBB gesa siasatan segera

AMERIKA SYARIKAT, 9 Okt (AFP) – Bahagian Bantuan Rasmi Bangsa-Bangsa Bersatu menggesa pada Khamis lalu untuk membuat siasatan segera terhadap suspek serangan udara yang diketuai saudi semasa majlis perkahwinan di Yaman yang mengorbankan berpuluh-puluh orang.

Stephen O’Brien, Setiausaha Agung bagi Hal Ehwal Kemanusiaan PBB berkata beliau “amat terganggu” dengan berita orang awam yang terbunuh dalam pengeboman petang Rabu lalu.

“Saya memohon diadakan satu siasatan segera, telus dan tidak berat sebelah dalam kejadian ini,” kata O’Brien dalam satu kenyataan.

“Ketelusan akauntabiliti sama ada kumpulan dari negara atau tidak amat diperlukan bagi konflik ini untuk memastikan komitmen di bawah undang-undang antarabangsa bagi melindungi orang awam adalah bermakna,” katanya.

O’Brien memetik daripada Kementerian Kesihatan Yaman sebagai berkata bahawa sekurang-kurangnya 47 orang terbunuh dan 35 cedera, antaranya ramai wanita dan kanak-kanak, dalam serangan itu. Sumber perubatan mengesahkan sekurang-kurangnya 28 kematian kepada wartawan.

Serangan melanda sebuah rumah di mana berpuluh-puluh orang sedang meraikan perkahwinan di bandar Sanban di wilayah Dhamar, 60 batu (100 kilometer) selatan Sanaa ibu negara, kata penduduk.

ARTIKEL YANG SAMA