Pengeboman Ya...

Pengeboman Yaman bunuh 71

ADEN, 29 Ogos – Pengebom kereta berani mati yang didakwa dilakukan kumpulan Negara Islam (IS) membunuh sekurang-kurangnya 70 orang semalam di sebuah pusat pengambilan tentera di Aden, dalam serangan jihad terbaru yang melanda bandar Yaman.

Aden adalah asas sementara kerajaan Yaman yang diiktiraf di peringkat antarabangsa, yang telah berjuang memerangi pemberontak Iran yang disokong serta jihad di seluruh negara untuk lebih daripada satu tahun.

Pegawai keselamatan memberitahu AFP bahawa penyerang telah memandu kenderaan yang sarat dengan bahan letupan ke dalam perhimpunan rekrut tentera di sebuah sekolah di utara Aden awal hari ini.

Saksi berkata, beberapa rekrut terperangkap apabila bumbung bangunan runtuh berikutan letupan yang turut merosakkan bangunan berhampiran dengan pusat itu.

Serangan itu mengorbankan sekurang-kurangnya 60 orang dan mencederakan 29 yang lain, sumber perubatan dari tiga hospital di mana mangsa dibawa memberitahu kepada AFP.

Tentera Yaman ketika membuat pemeriksaan serpihan di tapak pengebom kereta berani mati yang didakwa oleh kumpulan IS semalam di Aden. – AFP
Tentera Yaman ketika membuat pemeriksaan serpihan di tapak pengebom kereta berani mati yang didakwa oleh kumpulan IS semalam di Aden. – AFP

Mereka tidak dapat segera mengesahkan sama ada semua mereka yang terkorban adalah rekrut.

Aden telah menyaksikan gelombang pengeboman dan tembakan yang menyasarkan pegawai dan anggota keselamatan.

Serangan di bandar pelabuhan sering dituntut oleh jihad sama ada daripada Al-Qaeda atau IS, yang kedua-duanya mengambil kesempatan daripada keadaan huru-hara di Yaman di kawasan-kawasan selatan dan tenggara.

IS mendakwa melakukan pengeboman di Amaq yang telah membunuh sekitar 60 orang.

Pihak berkuasa Yaman telah melatih beratus-ratus askar di Aden sejak dua bulan lalu sebagai sebahagian daripada operasi untuk merebut kembali wilayah selatan jiran dari jihad.

Awal bulan ini, tentera kerajaan Yaman yang disokong oleh gabungan Arab mengetuai masuk ke ibu kota Zinjibar Tentera telah menawan semula bandar-bandar lain di seluruh Abyan tetapi telah dipenuhi oleh tentangan hebat daripada kubu Al-Mahfid Al-Qaeda, kata sumber keselamatan. – AFP