Pengeluar kel...

Pengeluar keluli China buang 50,000 pekerja

BEIJING, 11 Mac (AFP)– Salah satu rancangan pengeluar keluli terbesar China adalah membuang 50,000 pekerja, kata pengerusinya, tatkala negara bergelut untuk mengurangkan kapasiti berlebihan sementara pertumbuhan di ekonomi kedua terbesar dunia menjadi lembap.

Komen Ma Guoqiang, ketua kumpulan Wuhan Iron and Steel, adalah gambaran ketara mengenai cabaran yang menghadapi Beijing tatkala ia berusaha melengkapi ekonomi sementara mengelak pergolakan sosial, satu kutukan kepada pemimpin.

Divisyen keluli firma buat masa sekarang mempunyai 80,000 pekerja tetapi mungkin hanya mengekal 30,000 di antara mereka, kata Ma mengenai isu sampingan Kongres Rakyat Nasional, parlimen yang diluluskan kerajaan.

“Mungkin 40,000-50,000 orang perlu mencari jalan lain,” beritahunya kepada people.com.cn, portal berita yang dikendalikan oleh lidah rasmi Parti Komunis untuk akhbar People’s Daily, menurut satu transkrip di laman web.

Ekonomi China bertumbuh pada kadar paling perlahannya dalam satu perempat abad tahun lalu dan prospeknya masih suram, dengan kerajaan pada minggu lalu mengurangkan sasaran pertumbuhan 2016 kepada 6.5-7 peratus, merosot daripada “kira-kira tujuh peratus” sebelumnya.

Gambar yang diambil pada 4 Mac menunjukkan buruh China bekerja di sebuah kedai besi di Yichang, wilayah Hubei tengah China. – AFP
Gambar yang diambil pada 4 Mac menunjukkan buruh China bekerja di sebuah kedai besi di Yichang, wilayah Hubei tengah China. – AFP

Pihak berkuasa telah menjadikan satu dasar utama untuk mengurangkan pinjaman, kapasiti berlebihan dan inventori ketika mereka berusaha mengekal pertumbuhan dan menjadikannya lebih mampan.

Kerajaan telah mengumumkan satu matlamat untuk mengurang kapasiti keluli sebanyak 150 juta tan dalam tempoh lima tahun.

Namun kebanyakan pengeluaran telah menjadi tidak aktif. Wuhan Iron and Steel hanya beroperasi pada 70 hingga 75 peratus kapasiti, kata Ma.

Harga keluli global telah merosot ketika menghadapi kemelesetan global dan Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah, di mana industri keluli mereka sendiri menghadapi masalah, menuduh China menjual keluli pada harga kurang di pasaran mereka.

ARTIKEL YANG SAMA