Pengeluar kil...

Pengeluar kilang Jepun Julai merosot

TOKYO, 31 Ogos – Pengeluar kilang Jepun pada Julai terbantut daripada bulan sebelumnya, data menunjukkan hari ini, menunjukkan satu lagi cabaran kepada ekonomi ketiga terbesar di dunia.

Hasil tersebut datang selepas satu siri data yang mengecewakan, bagi ekonomi yang terhenti pada suku kedua.

Penurunan dalam perbelanjaan isi rumah, eksport lemah, dan angka inflasi mengecewakan, memberikan tekanan baru ke atas Bank Jepun untuk melepaskan satu lagi gelombang rangsangan peningkatan-pertumbuhan.

Pengeluaran perindustrian tidak menunjukkan pertumbuhan pada bulan Julai, menurut Kementerian Perdagangan Ekonomi dan Industri, selepas pengembangan sebanyak 2.3 peratus pada Jun.

Hasil Julai adalah lebih teruk daripada ramalan pengembangan 0.8 peratus dalam kaji selidik ekonomi oleh Bloomberg News. Penghantaran, sementara itu, meningkat 0.9 peratus, kata kementerian itu, kadar yang lebih perlahan daripada pengembangan 1.7 peratus yang dicatatkan pada bulan sebelumnya.

Jepun mencatatkan pertumbuhan sifar pada suku April hingga Jun, berikutan dengan permintaan yang lemah di luar negara dan kejatuhan dalam perbelanjaan perniagaan aktiviti.

Rancangannya – gabungan dalam mengurangkan kewangan secara besar-besaran, perbelanjaan kerajaan dan pemotongan birokrasi – pada mulanya membawa yen turun dari paras tertinggi dalam rekod, mencetuskan perhimpunan pasaran saham dan meningkatkan keuntungan korporat. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA