Pengeluar min...

Pengeluar minyak bersidang bulan depan

DOHA, 16 Mac (Reuters) – Pengeluar minyak termasuk anggota OPEC Teluk menyokong mengadakan rundingan bulan depan berhubung satu perjanjian untuk membekukan penghasilan walaupun jika Iran enggan untuk menyertainya, menurut sumber OPEC, ketika tekanan politik untuk menopang harga tinggi.

Pengeluar OPEC dan bukan OPEC akan bertemu di Doha pada 17 April, kata Menteri Tenaga Qatar, Mohammed bin Saleh Al-Sada, berikutan persetujuan pada Februari antara Arab Saudi, Qatar, Venezuela dan bukan anggota OPEC iaitu Rusia untuk menstabilkan pengeluaran.

“Sehingga kini, sekitar 15 pengeluar anggota OPEC dan bukan OPEC, telah mencatatkan kira-kira 73 peratus pengeluar minyak global, telah menyokong inisiatif itu,” kata Sada dalam satu kenyataan. Qatar mengadakan jawatan presiden OPEC pada 2016 dan telah menganjurkan usaha itu.

Harga minyak meningkat hari ini, disokong oleh pengumuman dan tanda memuncak berhubung kemerosotan dalam pengeluaran minyak mentah AS. Minyak mentah Brent sedang memperdagangakan hampir AS$40 setong, meningkat dari harga rendah 12 tahun AS$27.10 pada Januari.

ARTIKEL YANG SAMA