Pengganas rancang tubuh ‘khalifah’ di Filipina

MANILA, 23 Feb – Beberapa bulan selepas dihalau dari bandar Marawi selatan Filipina, para jihad merancang untuk menubuhkan ‘khalifah’ Asia Tenggara di wilayah yang sama, tentera memperingatkan hari ini.

Anggota bersenjata telah mengumpulkan kekuatan kira-kira 200 pejuang dan bertempur dalam siri pertempuran dengan pasukan keselamatan tahun ini selepas pasukan kerajaan menakluki semula Marawi pada Oktober lalu, Kolonel Romeo Brawner kepada AFP.

“Mereka tidak melupakan rancangan mereka untuk membentuk ‘khalifah’ di Asia Tenggara,” kata Brawner, komander pasukan petugas tentera yang berpangkalan di Marawi.

“Mindanao adalah tanah yang paling subur,” katanya, merujuk kepada wilayah selatan negara itu.

Berjuang dengan kemiskinan yang meluas dan pemberontakan Islam bersenjata mencari kemerdekaan atau pemerintahan sendiri, Mindanao perlu meningkatkan pengawasan yang kurang baik terhadap sekolah-sekolah Islam atau madrasah di mana kebanyakan lelaki bersenjata muda direkrut, katanya.

Beliau berkata pasukan bersenjata itu sedang berusaha untuk memenuhi cabaran kumpulan Maute, yang menduduki Marawi selama lima bulan dan telah berjanji setia kepada kumpulan Islamic State (IS) yang berpusat di Timur Tengah.

Anggota bersenjata yang melarikan diri daripada operasi yang disokong oleh Amerika Syarikat (AS) untuk menawan semula Marawi mengetuai usaha penaklukan, pengumpulan dana, senjata dan perhiasan yang dirompak dari bank-bank di bandar dan rumah persendirian, kata Brawner.

Para rekrut kebanyakannya penduduk tempatan yang memiliki kemahiran dalam membuat alat peledak baru-baru ini tiba di sana, katanya.

Pegawai-pegawai tentera Mindanao berkata, lelaki bersenjata Maute membunuh tiga peniaga di bandar Piagapo, berhampiran Marawi, pada November tahun lepas.

Tiga orang pemberontak telah terbunuh di Pantar, sebuah bandar yang berdekatan pada 8 Februari manakala tiga daripada suspek Piagapo yang disyaki pembunuh telah ditangkap di bandar itu bulan lalu. Tentera juga melaporkan pertarungan dengan lelaki bersenjata Maute di bandar-bandar Masiu dan Pagayawan dekat Marawi bulan lepas.

Pertarungan baharu itu terjadi setelah Presiden Rodrigo Duterte dan para pemimpin politik lainnya di rantau Mindanao memperingatkan potensi kemungkinan pengepungan semula Marawi yang mengorbankan lebih dari 1,100 jiwa.

Duterte telah mengenakan undang-undang tentera ke atas Mindanao sehingga akhir tahun ini untuk membendung cabaran menghadapi militan.

Ebrahim Murad, ketua kumpulan pemberontak Islam utama Filipina, Barisan Pembebasan Islam Moro, yang menandatangani perjanjian damai dengan Manila pada tahun 2014, juga memberi amaran pada Selasa bahawa para jihad sedang merekrut dan mungkin merampas sebuah lagi kota Filipina. – AFP