Pengguna dala...

Pengguna dalam talian di China melebihi 700 juta

BEIJING, 3 Ogos – Bilangan pengguna web di China – merupakan penduduk dalam talian terbesar di dunia – telah meningkat lebih 700 juta, kata pihak berkuasa semalam apabila mereka berusaha untuk menghidupkan internet ke dalam pemacu pertumbuhan baru.

Negara itu mempunyai 710 juta pengguna internet – di mana mereka menggunakan internet dalam talian sekurang-kurangnya sekali dalam tempoh enam bulan lalu – pada bulan Jun, meningkat 3.1 peratus dari akhir Disember, Pusat Maklumat Rangkaian berkaitan Internet kerajaan China (CNNIC) berkata dalam satu kenyataan.

Bilangan ini adalah lebih daripada dua kali ganda bilangan pengguna di Amerika Syarikat dan bermakna lebih separuh daripada penduduk negara terbesar di dunia kini menggunakan internet.

Beijing mengenakan kawalan ketat ke atas kandungan dalam talian, manakala e-dagang adalah sebahagian yang terpenting daripada usaha untuk mengubah ekonomi menjadi lebih banyak atas dorongan permintaan pengguna.

Kerajaan sedang menolak untuk projek yang bertujuan untuk memperluaskan penggunaan teknologi dalam talian dalam industri sebagai sebahagian dari usaha untuk memodenkan apa yang dipanggil ‘internet plus’.

The CNNIC berkata 92.5 peratus daripada pengguna China menggunakan talian melalui telefon mudah alih mereka.

“Gaya hidup sosial yang dibentuk oleh internet mudah alih adalah lebih maju dan internet serta projek memudahkan kerajaan dan syarikat mempelbagaikan dan menggerakkan perkhidmatan mereka,” katanya.

Tetapi bilangan pengguna luar bandar masih rendah – iaitu kurang daripada satu pertiga daripada jumlah – sebagai penduduk di kawasan luar bandar sama ada tidak mempunyai pengetahuan komputer atau internet, atau tidak berminat, kata CNNIC.

Beberapa firma teknologi China, seperti Jack Ma Alibaba, telah menjadi gergasi multi-bilion dolar pada tahun-tahun kebelakangan ini sebagai penduduk talian di negara ini telah berkembang pesat. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA