Penggunaan ga...

Penggunaan gas pembawa maut

BEIRUT, 6 Nov (AFP) – Pemantau senjata kimia global hari ini berkata terdapat gas mustard telah digunakan semasa pertempuran musim panas di Syria tetapi ia tidak jelas oleh siapa, tatkala kumpulan jihad merampas sebuah bandar utama daripada tentera rejim.

Gas pembawa maut itu telah digunakan di bandar Marea di wilayah utara Aleppo pada 21 Ogos, sumber dari Pertubuhan Larangan Senjata Kimia (OPCW) memberitahu AFP.

“Kami telah menentukan beberapa fakta, tetapi kita belum lagi menentukan siapa yang bertanggungjawab,” kata sumber itu.

Tuduhan bahawa militan jihad telah menggunakan senjata kimia telah meningkat sejak beberapa bulan lalu di kedua-dua negara, Iraq dan Syria.

Pemberontak Syria dan kumpulan bantuan berkata bahawa pada akhir bulan Ogos berpuluh-puluh orang telah terjejas oleh serangan kimia di Marea, di mana pemberontak pembangkang sederhana dan militan dari kumpulan Negara Islam (IS) berjuang.

Doktor Tanpa Sempadan (MSF) berkata ia telah merawat empat orang awam dari sebuah keluarga. Pesakit di sebuah hospital MSF di Aleppo berkata mereka melihat “gas kuning” apabila pusingan mortar melanda rumah mereka.

ARTIKEL YANG SAMA