Penggunaan li...

Penggunaan litar Monza akan dilanjutkan

MILAN, 2 Sept – Litar legenda Itali, Monza menjamin masa depannya bersama Formula Satu hingga 2019, apabila para penaja akan menandatangani perjanjian tiga tahun bersama Bernie Ecclestone, menurut laporan-laporan kelmarin.

Litar Monza telah menghoskan perlumbaan Formula Satu setiap tahun sejak siri kejohanan dunia bermula pada 1950, kecuali pada 1980.

Namun perjanjian ketika ini mansuh pada hujung musim ini, menyebabkan kebimbangan tempat itu yang berada 20km dari ibu negeri Milan, Lombardy mungkin dipindahkan ke tempat lain.

Ecclestone berkata pada awal musim ini dia gembira untuk melihat perlumbaan itu dipindahkan ke Imola, dengan laporan-laporan mencadangkan pengendali Formula Satu itu sudah mengadakan rundingan bersama ketua penyelaras Imola, Selvatico Estense.

Namun satu laporan dalam Gazzetta dello Sport berkata satu perjanjian untuk melanjutkan status Monza “hingga sekurang-kurangnya 2019” kini “dalam masa terdekat”.

“Kami hanya tinggal dua langkah,” kata Angelo Sticchi Damiani, yang telah menerajui kempen itu untuk melindungi masa depan Monza dalam peranannya sebagai presiden Kelab Automobil Itali (ACI).

Bidaan Monza dilaporkan telah diberikan galakan “tegas” oleh keputusan untuk membayar Ecclestone, ketua pegawai eksekutif Kumpulan Formula Satu yang mengendalikan sukan itu dan hak-hak pengiklanannya, 68 juta euro.

Jumlah akan dilaporkan datang daripada tabung ACI dan Rantau Lombardy.

Sticchi Damiani juga berkata Monza tidak gentar akan ketua Imola kerana “kami telah diberikan sokongan yang jelas dari kerajaan dan parlimen.”

Pelumba Britain, Lewis Hamilton, yang juga memenangi perlumbaan di litar itu pada 2012, menyasarkan kemenangan hatrik di Monza apabila dia berbaris untuk perlumbaan ke-14 daripada 21 perlumbaan pada kejohanan dunia hujung minggu ini.

Pasukan berasal dari Itali, Ferrari, di bawah tekanan besar apabila gagal untuk memenangi sebarang perlumbaan musim ini, mahupun daripada Sebastian Vettel atau Kimi Raikkonen. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA