Penghantaran bantuan perlu disegerakan

DAMSYIK, 14 Feb – Pegawai tertinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di Damsyik telah memberi amaran akan satu “malapetaka kemanusiaan” di empat bandar dalam pengepungan di Syria dan meminta bagi akses segera bagi penghantaran bantuan kemanusiaan bagi beberapa 60,000 penduduk.

Dalam satu keterangan pada lewat kelmarin, penyelaras kemanusiaan PBB bagi Syria, Ali al-Za’atari, memberi amaran akan keadaan-keadaan teruk di bandar Zabadani, Madaya, Fua dan Kafraya.

Zabadani dan Madaya, di wilayah Damsyik, telah dikepung oleh tentera-tentera kerajaan dan sekutu-sekutunya, sementara Fua dan Kafraya di bawah kepungan pihak pemberontak.

“Seramai 60,000 orang tidak bersalah terperangkap dalam satu kitaran keganasan harian, di mana kekurangan zat makanan dan kekurangan rawatan yang betul diuta

“Situasi itu satu malapetaka kemanusiaan. Prinsip akses percuma kepada orang yang memerlukan perlu dilaksanakan sekarang dan tanpa permintaan berulang,” tambahnya.

Keadaan ketika ini di kawasan kepungan di Syria. – AP
Keadaan ketika ini di kawasan kepungan di Syria. – AP

Za’atari berkata situasi itu disulitkan oleh perjanjian kebaikan dibalas kebaikan di antara bandar-bandar itu, di mana tiada bantuan boleh disediakan ke Madaya dan Zabadani tanpa akses serupa ke Fua dan Kafraya, dan sebaliknya.

Hubungan itu membuatkan akses kemanusiaan terdedah kepada rundingan-rundingan cermat dan teliti yang tidak berasaskan prinsip-prinsip kemanusiaan, ” katanya.

“Ini telah menghalang kes-kes perubatan untuk menerima rawatan betul dan pemindahan. Penduduk kini memerlukan dan mereka tidak boleh menunggu lebih lama lagi. Kita perlu bertindak sekarang.”

Kali terakhir akses kemanusiaan PBB tiba di keempat-empat bandar itu pada November, kata keterangan itu tanpa menyalahkan kurangnya akses dari satu pihak atau pihak sebelah.

Awal bulan ini, pihak PBB berkata ia berupaya untuk menghantar bantuan kepada hanya 40,000 penduduk di kawasan kepungan dan kawasan-kawasan yang sukar didatangi, meskipun meminta akses bagi lebih daripada 900,000 orang.

Itu membuatkan Januari bulan yang paling teruk bagi penghantaran-penghantaran kemanusiaan dalam hampir setahun, dengan kelulusan diterima bagi hanya satu daripada 21 konvoi kemanusiaan yang dicadangkan oleh PBB, Majlis Antarabangsa Palang Merah dan Bulan Sabit Merah Arab Syria.

PBB berkata 4.7 juta warga Syria berada dalam kawasan yang sukar didatangi, termasuk 600,000 penduduk di dalam kepungan, kebanyakannya tentera Syria, namun juga kumpulan-kumpulan pemberontak atau kumpulan Islamic State (IS). – AFP