Penghantaran ...

Penghantaran pertama permaidani Iran ke AS

TEHRAN, 7 Feb – Ketua Pusat Karpet Negara Iran telah mengumumkan bahawa penghantaran pertama permaidani tenunan tangan Iran telah dieksport ke Amerika Syarikat, Agensi Berita Mehr Iran (MNA) melaporkan.

Hamid Kargar, dirujuk kepada pelesenan eksport permaidani Iran ke Amerika akibat telah membawa kepada pelaksanaan Tindakan Rancangan Komprehensif Bersama (JCPOA), mengatakan bahawa permaidani yang ditenun dengan tangan Iran ‘telah mengambil semula laluan pasaran lama dan tradisional serta penghantaran eksport pertama produk telah disampaikan ke Los Angles melalui pelabuhan Hamburg. “

Beliau berkata sejak beberapa tahun kebelakangan ini, “pesaing kami telah mengetuai untuk mendapatkan bahagian yang baik daripada pasaran permaidani Amerika Syarikat;” mengikut statistik kastam Amerika Syarikat, India telah menjadi nombor satu pengeksport permaidani ke Amerika Syarikat “.

Kargar juga menekankan mengenai kemungkinan perubahan dalam “cita rasa dan keperluan pelanggan” sejak beberapa tahun yang lalu.

Beliau menggesa supaya langkah-langkah penting bagi menyediakan pasaran jangka yang besar dan panjang untuk permaidani Iran termasuk memerhati dan menganalisis keperluan pasaran, pengiklanan jenama ‘Persian Carpet’ serta pemantauan yang teliti terhadap pesaing. – Bernama