Penghantaran ...

Penghantaran seratus manusia ke planet Marikh

GUADALAJARA, Mexico, 28 Sept – Ketua SpaceX Elon Musk semalam melancarkan pelan untuk menubuhkan koloni Marikh dengan menghantar 100 manusia pada satu masa dengan menaiki kapal angkasa lepas besar, kemungkinan dengan harga rendah AS$100,000 setiap orang.

Menumpu perhatian di bawah glob Marikh besar pada Kongres Astronautikal Antarabangsa, Musk menunjukkan wawasannya untuk roket besar yang akan membawa orang ke Planet Merah “sepanjang hidup kami.”

“Kami perlu pergi daripada misi penjelajahan awal ini untuk membina sebuah bandar,” kata beliau kepada para hadirin di sebuah pusat ekspo di barat bandar Mexico Guadalajara.

Musk menunjukkan satu video futuristik yang menggambarkan konsep sistem pengangkutan antara planet berdasarkan roket yang boleh dipakai semula, ladang bahan dorong di Marikh dan 1,000 kapal angkasa di orbit, membawa kira-kira 100 orang setiap satu.Kapal angkasa lepas itu akan mempunyai sebuah restoran, kabin, permainan dan filem graviti sifar.

Musk seterusnya memberitahu wartawan beliau berasa “optimistik” bahawa misi manusia pertama mungkin meninggalkan Bumi pada 2024 dan tiba di Planet Merah pada tahun berikutnya. Sebelum itu, SpaceX merancang menghantar sebuah kapsul kargo Dragon ke Marikh pada awal tahun 2018.

Elon Musk berucap semasa sidang akhbar Kongres astronautik Antarabangsa ke-67 di Guadalajara, Mexico, kelmarin. – AFP
Elon Musk berucap semasa sidang akhbar Kongres astronautik Antarabangsa ke-67 di Guadalajara, Mexico, kelmarin. – AFP

Usahawan Kanada-Amerika kelahiran Afrika Selatan itu berkata rancangan tersebut memerlukan “perkongsian awam-swasta yang besar”, namun beliau tidak mengumumkan sebarang gabungan dengan agensi kerajaan.

Penerbangan pertama adalah mahal tetapi tujuannya adalah “menjadikannya mampu dibayar untuk hampir semua orang yang ingin pergi,” dengan mengurangkan harga tiket daripada AS$200,000 kepada AS$100,000, kata Musk.

SpaceX bukan sendirian dalam aspirasi untuk berjalan ke Marikh. Agensi angkasa lepas AS NASA, yang sedang mengkaji kesan penerbangan angkasa lepas jangka panjang ke atas tubuh badan manusia, telah mengumumkan rancangannya sendiri untuk menghantar orang ke Marikh pada tahun 2030. – AFP