Penghargaan b...

Penghargaan buat Schweinsteiger, Podolski

BERLIN, 17 Ogos – Bastian Schweinsteiger akan beraksi dalam satu perlawanan terakhir bagi Jerman akhir Ogos ini seperti yang diumumkan semalam, biarpun midfield dalam buangan Manchester United itu mengesahkan persaraan antarabangsanya.

Selepas 120 kemunculan dan memenangi gelaran Piala Dunia 2014 bersama pasukan die Mannschaft, pemain berusia 32 tahun itu memberitahu ketua jurulatih, Joachim Loew pada awal Ogos bahawa dia telah bersara daripada bola sepak antarabangsa selepas 12 tahun bersama jersi putih yang terkenal itu.

Tetapi Schweinsteiger akan beraksi dalam satu perlawanan terakhir bagi pasukan Jerman pada 31 Ogos untuk aksi persahabatan menentang Finland di Moenchengladbach, bagi membenarkan peminat untuk mengucapkan selamat tinggal di bawah slogan ‘Servus, Bati!’ (selamat tinggal, Basti!).

Podolski (kiri) dan Schweinsteiger meraikan kejayaan muncul juara Piala Dunia dalam gambar fail 11 Julai 2014. – AFP
Podolski (kiri) dan Schweinsteiger meraikan kejayaan muncul juara Piala Dunia dalam gambar fail 11 Julai 2014. – AFP

Perlawanan persahabatan itu dianjurkan sebagai gangguan kepulangan kepada Schweinsteiger, yang diletakkan dalam pasukan rizab United oleh Jose Mourinho dan masa depan yang tidak pasti di Old Trafford.

“Ini adalah malam istimewa saya. Saya berterima kasih kepada DFB dan peminat di Jerman,” Schweinsteiger memberitahu laman sesawang German FA (DFB) menjelang persaingan terakhirnya bersama Jerman. “Saya bersedia untuk beraksi bagi pasukan Jerman untuk kali terakhir.”

Lukas Podolski, yang mengumumkan persaraannya Isnin lalu, juga akan diberikan acara yang sama, kemungkinan dalam perlawanan persahabatan Jerman di gelanggang luar menentang Itali lewat tahun ini, selepas pulih daripada kecederaan buku lali. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA