Penghijrahan Rohingya ke Bangladesh cecah 379,000

COX’S BAZAR, Bangladesh, 13 Sept – Beberapa 376,000 masyarakat Islam Rohingya telah melarikan diri dari negeri Rakhine, Myanmar ke Bangladesh sejak kekejaman baru meletus bulan lepas, menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) hari ini.

Jumlah itu telah meningkat 9,000 dalam 24 jam, menurut jurucakap agensi pelarian PBB, Joseph Tripura.

Pihak berkuasa Bangladesh kini mendaftar ketibaan-ketibaan baru dan membina kem baru yang besar berdekatan sempadan dengan Myanmar untuk menampung kemasukan itu

“Kami sudah pun mula memindahkan ribuan orang ke kem ini di mana kami membina tempat perlindungan buat mereka,” Ali Hossain, pentadbir kerajaan bagi daerah Cox’s Bazar memberitahu AFP.

Serangan-serangan oleh militan-militan Rohingya pada pasukan keselamatan Myanmar di Rakhine pada 25 Ogos mencetuskan tindakan tentera keras pada komuniti minoriti Islam itu dan penghijrahan hampir terus bermula.

Penduduk Rohingya di negeri Rakhine membuat perjalanan menuju Bangladesh. – AFP

Penduduk Rohingya telah sekian lama menjadi subjek diskriminasi di negara Myanmar yang didominasi oleh agama Buddha yang menafikan kerakyatan mereka.

Terdapat lebih daripada 300,000 masyarakat Rohingya di kem-kem pelarian dan penempatan-penempatan buatan sendiri di Bangladesh yang sebahagiannya sudah pun berada di sana sebelum pergolakan terbaru itu bermula.

Penempatan-penempatan ini ketika ini sangat padat dan puluhan ribu kemasukan baru tinggal tanpa tempat perlindungan.

Kebanyakannya berjalan beberapa hari untuk tiba ke Bangladesh dan pekerja-pekerja bantuan berkata kebanyakan mereka sakit dan dalam keperluan terdesak bagi makanan. – AFP