Pengiraan sem...

Pengiraan semula undi dianggap ‘komplot’ – Trump

WASHINGTON, 27 Nov – Donald Trump sedang bersiap sedia bagi pengiraan semula undi di Wisconsin sebagai satu komplot, dengan semalam menegaskan kemenangannya pada pilihan raya presiden seharusnya dihormati, bukan ‘dicabar dan disalahgunakan’.

Pengiraan semula itu, yang diminta oleh calon Parti Hijau Jill Stein yang menerima sebahagian kecil dari jumlah undi, membidas pilihan raya yang telah menentang pilihan raya ‘yang telah diakui’, kata Trump. Kempen Hillary Clinton berkata ia akan menyertai pengiraan semula itu meskipun ia tidak melihat sebarang kejanggalan setakat ini dalam pertandingan Rumah Putih itu yang telah dimenangi Trump.

Marc Erik Elias, peguam pilihan raya bagi calon Demokrat, berkata dalam satu laporannya di Medium.com bahawa pengiraan semula akan dibuat pada negeri-negeri yang menerima pengundian sengit, iaitu Michingan dan Pennsylvania jika pengiraan diatur. Stein juga mengumumkan rancangan untuk mendapatkan pengiraan semula di kedua-dua negeri itu.

Dalam satu kenyataan, Trump menegaskan bahawa ‘orang ramai masih bercakap dan pilihan raya telah berakhir, dan ketika Hillary Clinton sendiri berkata pada pemilihan selain dari mengakui kekalahannya dengan memberi ucap tahniah kepada saya. “Kita mesti menerima keputusan ini dan pandang kepada masa hadapan.”

Donald Trump sedang bersiap sedia bagi pengiraan semula undi di Wisconsin sebagai komplot. – AP
Donald Trump sedang bersiap sedia bagi pengiraan semula undi di Wisconsin sebagai komplot. – AP

Trump, calon presiden Republikan, telah menang di Michigan, Pennsylvania dan Wisconsin dengan jumlah hanya lebih 100,000 undi. Kemenangan tipis di negeri-negeri itu melonjak melebihi 270 undi yang diperlukan bagi kemenangan dalam Electoral College.

“Adalah penting untuk menekankan bahawa dengan bantuan berjuta-juta pengundi di seluruh negara, kami telah memenangi 306 undi pilihan raya pada hari pengundian – yang paling banyak dari mana-mana calon Republikan sejak 1988,” kata Trump.

“Ini adalah satu komplot oleh Parti Green bagi pilihan raya yang telah pun diakui, dan keputusan pilihan raya ini seharusnya dihormati daripada dicabar dan disalah gunakan, ini yang sebenar apa yang dilakukan oleh Jill Stein,” tambah Trump.

Bagaimanapun ketika kempen Trump sendiri mengancam akan menolak keputusan jika beliau menang, dengan mendakwa pertandingan itu ‘ditipu’ oleh media dan penubuhan elit. – AFP