Pengrekrut ji...

Pengrekrut jihad dihukum penjara 20 tahun

VIENNA, 14 Julai – Seorang penceramah Islam yang menjadi tumpuan rangkaian propaganda jihad Austria telah dijatuhkan hukuman penjara 20 tahun kelmarin kerana merekrut pejuang muda menjadi kumpulan Islamic State (IS).

Lelaki berusia 34 tahun itu melakukan ‘pembasuhan otak’ puluhan orang berusia antara 14 dan 30 tahun, menurut pendakwa awam, dan merekrut beberapa daripada mereka untuk berjuang demi organisasi jihad di Syria.

Sebuah mahkamah di bandar selatan Graz mendapati penceramah itu, yang menggunakan nama Ebu Tejma, bersalah kerana tergolong dalam organisasi pengganas dan menghasut serangan pengganas berikutan satu perbicaraan yang sudah berlaku sejak Februari.

Tejma melarikan diri dari Bosnia ke Vienna berikutan pemisahan Yugoslavia dan menyampaikan ceramah-ceramahnya di bandar-bandar Austria dan selatan Jerman, menjadi ‘tokoh penting’ dalam menekan propaganda IS, menurut pendakwa raya.

Dia telah ditangkap semasa tindakan keras ke atas rangkaian jihad Austria pada 2014 dan menafikan dakwaan ke atasnya. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA