Pengubahsuaia...

Pengubahsuaian lokasi Terbuka AS jadi tumpuan

Lokasi Terbuka AS

NEW YORK, 26 Ogos – Bumbung baru yang boleh dibuka dan ditutup adalah pertama dalam pengubahsuaian Terbuka AS bernilai 600 juta ketika sukan tenis itu memasuki tempoh peralihan.

Jangkaan bagi pertandingan akhir tenis Grand Slam 2016 semakin meningkat, dimana sebahagiannya adalah sebagai tanda perubahan utama bagi Terbuka AS, Billie Jean King National Tennis Center di Queens.

Pengemaskinian itu adalah bumbung yang boleh bergerak di Arthur Ashe Stadium, kemudian menarik di gelanggang itu, memastikan persaingan berterusan, termasuk bagi pertandingan kejohanan akhir hujung minggu.

Pengubahsuaian lain termasuk pelancaran Grandstand yang memuatkan 8,000 tempat dudukan dan penempatan semula hampir kesemua gelanggang diluar pertandingan, perubahan yang membolehkan lebih banyak laluan pejalan kaki dan ruang runcit.

Peningkatan 50 peratus dalam akses Wifi akan memberikan penyambungan lebih baik bagi pengguna telefon pintar di sepanjang tapak seluas 40 ekar.

Pengemaskinian itu dibuat ketika tenis mula untuk menumpukan masa depan tanpa kumpulan pemain elit yang mendefinisikan sukan itu dalam kurun ke 21.

Pertandingan 2016, yang bermula pada Isnin, adalah yang pertama dalam milenium ini tanpa aksi Roger Federer yang mengalami kecederaan.

Era bagi juara utama yang lain adalah 30 atau menghampirinya, termasuk Novak Djokovic dari Serbia, Rafael Nadal dari Sepanyol, Andy Murray dari Britain dan Mari Sharapova dari Rusia, yang digantung kerana dadah. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA