Pengunduran A...

Pengunduran AS dari TPP beri China peluang

BEIJING, 24 Nov – China akan diberikan peluang untuk membentuk semula peraturan untuk perniagaan dan keuntungan global daripada AS jika Presiden dipilih Donald Trump menunaikan janjinya untuk meninggalkan pakatan TPP, kata pemerhati.

Kemungkinan pembatalan Perkongsian Rentas Pasifik telahpun dialu-alukan oleh media kerajaan di China, di mana

perjanjian telahpun dikritik sebagai satu percubaan untuk menambah pengaruh AS di rantau dan mengawal negara Asia tersebut.

Matlamat TPP, lidah rasmi Parti Komunis People’s Daily berkata dalam komentar hari ini, adalah “memantapkan pengaruh ekonomi Amerika dengan tidak memasukkan dan menyekat China dengan kawalan ekonomi.”

Haluan baru Trump akan “melihat China menerima faedah paling banyak daripada faham perlindungan AS yang meningkat,” kata akhbar Global Times, menambah ekonomi kedua terbesar dunia itu mungkin “pulih” dan “memimpin perdagangan bebas.”

Bidaan presiden adalah berdasarkan sebahagiannya pada janji untuk mengubah perjanjian perdagangan yang dikatakan oleh beliau telah menjejas pekerjaan Amerika dan memusnahkan kawasan tengah perindustrian.

Beliau berjanji pada minggu ini untuk mengisytiharkan penarikan daripada TPP, perjanjian di antara 12 buah negara yang tidak termasuk China, pada hari pertama beliau menjadi presiden.– AFP

ARTIKEL YANG SAMA