Pengurangan p...

Pengurangan penghijrahan beri impak negatif ekonomi UK

LONDON, 16 Ogos – Prospek lemah untuk ekonomi UK akan mengatasi sebarang kenaikan gaji untuk pekerja Britain jika pengeluaran negara daripada EU membawa kepada pengurangan penghijrahan, satu laporan mengingatkan semalam.

Pengurangan penghijrahan pada masa depan mungkin memberi kesan positif ke atas pendapatan beberapa pekerja Britain, namun mereka masih akan terdedah kepada kesan Brexit ke atas ekonomi yang lebih luas, kata kumpulan pemikir Resolution Foundation.

Pembersih, pekerja keselamatan dan kakitangan jualan adalah antara mereka yang telah melihat pendapatan mereka merosot dalam beberapa tahun ini akibat penghijrahan, katanya dalam satu analisis.

Pekerja berkenaan mungkin melihat pendapatan mereka meningkat sebanyak antara 0.2 dan 0.6 peratus pada 2018 jika penghijrahan berkurangan serta merta kepada berpuluh ribu setahun – satu janji dasar utama oleh bekas perdana menteri David Cameron.

Namun pertambahan gaji sedemikian tidak akan melindungi pekerja daripada kesan ekonomi yang lebih luas daripada Brexit, kata kumpulan pemikir.

Bank England pada awal bulan ini mengeluarkan penurunan ramalan KDNK terbesarnya ketika menghadapi pengeluaran Britain daripada EU.

Ramalan pertumbuhannya dikurangkan daripada 2.3 peratus untuk tahun 2017 dan 2018 kepada 0.8 peratus pada tahun depan dan 1.8 peratus pada tahun berikutnya.

“Mereka yang menjangka kenaikan gaji di sebalik kemerosotan dalam penghijrahan selepas Brexit kemungkinan besar akan berasa kecewa,” kata Stephen Clarke, penganalisis dasar di Resolution Foundation.

“Mana-mana pemerolehan sedemikian tidak dapat dibanding dengan kerugian yang berpunca daripada kemelesetan dalam ekonomi selepas referendum.

Penghijrahan merupakan perkara utama untuk referendum pada 23 Jun, dengan pekempen yang meninggalkan EU meminta kebebasan pergerakan untuk anggota blok dihentikan. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA