Pengurus kese...

Pengurus keselamatan Guatemala ditahan

GUATEMALA CITY, 16 Jun (AFP) – Polis di Guatemala semalam memberkas seorang pengurus besar agensi keselamatan sosial di negara ini kerana disyaki terlibat dalam rasuah dan dalam satu skim untuk membeli ubat-ubatan pada harga terlalu melambung, kata pegawai.

Penahanan Oscar Garcia telah diumumkan oleh Suruhanjaya Antarabangsa menentang kesalahan dalam Guatemala (CICIG), sebuah badan PBB yang disokong dan sebuah badan penyiasat dan menentang korupsi yang menumbangkan kerajaan sebelum ini di negara Amerika Tengah.

Garcia dituduh dengan pekerja agensi lain berpakat dengan syarikat-syarikat farmaseutikal tertentu untuk membeli ubat-ubatan dan makanan tambahan secara harga berlebihan dari mereka sebagai balasan untuk sogokan.

Garcia didakwa menerima “penerbangan dan perbelanjaan penginapan untuk dirinya dan keluarganya,” kata CICIG dalam satu kenyataan. Sebilangan bekas pekerja agensi keselamatan sosial, termasuk presidennya, dan ketua-ketua beberapa syarikat farmaseutikal telah ditangkap dalam perkara yang sama. Seorang hakim akan memerintahkan sama ada mereka dibicarakan untuk diadili.

ARTIKEL YANG SAMA