Pengurusan si...

Pengurusan sistem air diperkenalkan

SYDNEY, 20 Sept (Reuters) – Satu skim perintis Australia untuk memperbaiki pengurusan air di benua kering dunia yang didiami sedang menghadapi ujian pertama sebenar ancaman El Nino terhadap tanaman yang memberi ketegangan antara petani dan alam sekitar.

Rancangan pengurusan tiga tahun itu adalah bagi lembangan Murray-Darling, keluasan kawasan dua kali ganda saiz Sepanyol dan rumah kepada 40 peratus daripada pengeluaran pertanian di Australia, telah mendapat pujian di peringkat antarabangsa dan menjadi sebagai panduan daripada kejadian kemarau yang melanda California.

Berikutan kemarau yang memusnahkan selama hampir 14 tahun, skim ini telah menubuhkan sebuah sistem perdagangan pasaran air, meningkatkan lagi kerjasama merentasi sempadan negara dan memberi tumpuan kepada penggunaan air yang cekap.

“Semua pelajaran ini adalah sesuai dengan Amerika Syarikat,” kata pakar dasar air Profesor David Feldman dari Universiti California, Irvine, di mana negeri itu mengalami kemarau empat tahun yang telah mengancam pertanian dan mengaktifkan kebakaran hutan yang teruk di musim panas ini.

Lembangan Australia, Murray-Darling merangkumi dua sistem utama sungai di tenggara Australia, tetapi ketidakstabilan air tanaman beberapa tahun kebelakangan ini telah memusnahkan saluran air, menyebabkan tanah menjadi lembap dan kering serta mengeluarkan tanah yang berasid, meledakan alga toksik yang mengancam haiwan dan kesihatan manusia, dan meninggikan tahap kemasinan.

Pelan pengurusan air 2012 telah dimulakan dengan pelbagai langkah dalam penjimatan air, dan ditubuhkan satu sistem berasaskan pasaran di mana petani telah diperuntukkan hak air dan hak perdagangan di bawah sistem beberapa dekad.

Di bawah skim ini, kerajaan telah membeli air untuk menjaga kebersihan sungai, di mana petani boleh membeli air untuk tanaman mereka atau semasa musim panas, dan pelabur juga dialu-alukan.