Peningkatan e...

Peningkatan ekonomi, Filipina habiskan ‘berbilion-bilion’.

MANILA, 11 Okt – Syarikat Filipina telah menghabiskan berbilion-bilion untuk membuat pembelian peringkat global bermula dengan pembelian sebuah ladang anggur kepada pengilang makanan, mencerminkan peningkatan ekonomi negara itu baru-baru ini.

Gabungan pertumbuhan domestik yang kukuh, harga yang rendah dalam pengunduran ekonomi di luar negara dan kadar pinjaman telah menyemarakkan pengambilalihan, kata penganalisis.

Negara-negara di Asia Tenggara bertahun-tahun telah membina pusat-pusat membeli-belah dan mengimport makanan ringan untuk rantau ini, tetapi pertumbuhan ekonomi syarikat Filipina telah mempelbagaikan lagi pertumbuhan tersebut pada tahun-tahun kebelakangan ini dengan pengambilalihan di seluruh dunia dalam pelbagai sektor.

Kadar pengambilalihan telah dipelbagaikan lagi oleh kedua-dua pelabur tempatan dan asing, menurut ketua strategi pasaran BDO Unibank Jonathan Ravelas.

‘Syarikat-syarikat Filipina sedang bergerak ke dalam ruang global dan ia tidak terhad hanya kepada satu sektor sahaja. Peluang adalah melimpah ruah,’ katanya.

Dalam salah satu pengambilalihan yang paling besar baru-baru ini, syarikat mee segera tempatan Monde Nissin berkata bulan lepas ia telah membeli produk pengeluaran British Quorn dengan harga 550 juta pound ($833 juta).

Dalam tempoh dua tahun yang lalu, syarikat swasta juga membeli jenama jus buah-buahan Nudie dan produk pengeluaran Black Swan, kedua-duanya dari Australia, untuk jumlah yang tidak didedahkan. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA