Pentas Eropah uji kemajuan di Anfield

LIVERPOOL, 12 Sept – Ketika Jurgen Klopp tiba di Liverpool pada Oktober 2015, dia berjanji akan menang satu gelaran dan harapan untuk pengurus dari Jerman itu untuk menunaikan janjinya semakin tipis ketika tempohnya mansuh dalam dua tahun lagi.

Tidak dapat dinafikan kemajuan yang dicapai pada masa itu; pasukan di tangga ke-10 dalam Liga Perdana melonjak ke tangga tempat keempat musim lalu. Sama ada mereka menghampiri trofi utama kini menjadi perdebatan yang lebih terbuka.

Liverpool mencapai dua final dalam tempoh tujuh bulan pertama Klopp sebagai pengurus; tewas penalti kepada Manchester City dalam Piala Liga di Wembley dan tewas 3-1 dalam Liga Europa kepada Sevilla di Basel.

Kembara Eropah adalah bonus yang tidak dijangka dengan jangkaan di Anfield lebih tinggi sekarang tetapi Liverpool kelihatan jauh daripada pasukan yang lengkap ketika mereka bersiap menghadapi Sevilla sekali lagi, kali ini di Liga Juara-Juara.

Reaksi Klopp ketika pasukannya tewas 5-0 kepada City Ahad lalu. – AP

Yang terbaik dan terburuk Liverpool pada 2017 terserlah apabila mereka membenam Hoffenheim bulan lalu untuk mencapai peringkat kumpulan Liga Juara-Juara. Pasukan Klopp menunjukkan keberanian menyerang yang boleh mengancam pasukan terbaik di Eropah.

Mohamed Salah yang dibeli pada musim panas telah membentuk pemahaman yang cepat dengan Sadio Mane dan Roberto Firmino. Salah dan Firmino menjaringkan gol di laman sendiri sementara Mane sangat terlibat dalam dua gol.

Ia adalah bakat penyerang yang hebat dan mereka masih ada Philippe Coutinho untuk kembali selepas percubaannya untuk berpindah ke Barcelona gagal. – AFP