Penunjuk pera...

Penunjuk perasaan bantah pemotongan pencen

ATHENS, 15 Okt – Sekitar 200 penunjuk perasaan menghalang pintu masuk ke Kementerian Buruh di Athens hari ini untuk membantah menentang pemotongan pencen dalam reformasi rang undang-undang Greece yang diletakkan didepan parlimen untuk meluluskan ujian jaminan dan mendapatkan bantuan antarabangsa yang baru.

Bantahan dari parti PAME yang bersekutu dengan komunis menggantungkan pemidang besar yang berbunyi: “Kami tidak akan menjadi hamba kurun ke 21.”

Rang undang-undang itu meningkatkan usia persaraan kepada 67 tahun pada 2022 dan memotong pencen dengan 10 peratus bagi orang di bawah usia yang telah bersara tetapi belum sampai usia 67 tahun.

Athens perlu untuk menggubal reformasi bagi membuat kesimpulan kajian pertama oleh Kesatuan Eropah dan Tabung Monetari Antarabangsa untuk menyelamatkan pinjaman antarabangsa bernilai 86 bilion euro dan merangsang semula banknya yang teruk terjejas dengan peningkatan deposit sejak Disember dan pengenaan kawalan kapital lewat Jun lalu.

“Mereka mahu kami bertugas sehingga kami tua, tanpa pencen dan tanpa akses kepada kesihatan dan keselamatan,” kata PAME dalam kenyataan.

Penunjuk perasaan kesatuan pekerja menyekat laluan masuk ke Kementerian Buruh di Athens hari ini bagi membantah perubahan cadangan mengenai pencen dan sistem keselamatan sosial Greece. – AFP
Penunjuk perasaan kesatuan pekerja menyekat laluan masuk ke Kementerian Buruh di Athens hari ini bagi membantah perubahan cadangan mengenai pencen dan sistem keselamatan sosial Greece. – AFP

“Kita seharusnya tidak membiarkan mereka memusnahkan keselamatan sosial.”

Rang undang-undang itu akan pergi ke sesi penuh parlimen lewat hari ini dan undian awal dijangka esok. PAME dan sektor umum ADEDY akan mengadakan rapat di Athens di luar parlimen esok yang bertepatan dengan undian itu.

Greece telah berjanji untuk membentangkan reformasi pencen menyeluruh pada Disember, sementara panel mengenai keberadaan sistem pencen itu akan dijadualkan mengeluarkan laporannya hari ini, yang mengambil kira demografi dan kemerosotan dalam pekerjaan sejak beberapa tahun krisis. – Reuters