Penyelidik AS...

Penyelidik AS tidak dibenar masuk ke Kyrgyzstan

BISHKEK, Kyrgyzstan, 4 Dis (AFP) – Kyrgyzstan telah mengharamkan seorang penyelidik hak Amerika daripada memasuki negara, kata Pemerhati Hak Asasi Manusia (HRW) hari ini.

Mihra Rittmann – yang sering membuat laporan untuk HRW mengenai hak golongan minoriti seksual dan penganiayaan oleh perkhidmatan keselamatan di Kyrgyzstan – tidak dibenarkan masuk ke negara Asia Tengah itu pada Rabu, kata pemerhati hak yang berpangkalan di New York itu. Kementerian luar Kyrgyz berkata penolakan itu ada kaitan dengan pencabulan undang-undang imigresen tetapi enggan mengulas lanjut.

“Mengharamkan penyelidik Pemerhati Hak Asasi Manusia daripada Kyrgyzstan tidak pernah berlaku sebelum ini, tidak dijangka dan petanda yang amat membimbangkan,” kata pengarah eksekutif kumpulan Kenneth Roth dalam satu kenyataan.

“Pihak berkuasa di Kyrgyzstan harus membatalkan pengharaman dengan serta merta dan membenarkan Rittman pulang ke Bishkek dan meneruskan kerja tanpa gangguan,” kata Roth.

HRW telah mengecam “cadangan perundangan diskriminasi” yang menyasar kumpulan minoriti seksual dan pertubuhan bukan kerajaan, serta “pembebasan daripada hukuman atas layanan teruk dan penyeksaan” di negara itu.

ARTIKEL YANG SAMA