Penyelidik Ka...

Penyelidik Kanada-Iran dipenjara di Iran

MONTREAL, 9 Jun – Seorang ahli antropologi Kanada Iran, Homa Hoodfar, telah ditangkap dan ditahan di Iran sejak Isnin, sumber yang rapat dengan kes itu berkata semalam.

Hoodfar, 65, adalah seorang profesor di Universiti Concordia di Montreal, yang juga memegang kewarganegaraan Ireland. Dia kini berada di penjara Evin, menurut ahli-ahli keluarganya dalam satu kenyataan.

Hoodfar, yang telah melakukan kajian mengenai pekerjaan wanita dalam masyarakat dan negara-negara Islam, menuju ke Iran pada bulan Februari untuk melakukan penyelidikan mengenai peranan wanita awam.

Hoodfar telah ditangkap pada 10 Mac beberapa hari sebelum beliau merancang untuk kembali ke Kanada. Dia juga telah disiasat oleh pihak tertentu, sumber berkata.

Pasportnya telah dirampas, dan Hoodfar telah disoal siasat, jurucakap keluarga Amanda Ghahremani berkata.

Kerajaan Kanada telah berkata ia terlibat aktif dalam kes itu.

Penahanan itu datang sebulan selepas Kanada memperbaharui sekatan dengan Tehran yang diputuskan di bawah kerajaan Konservatif terlebih dahulu.

“Pihak berkuasa tidak dijelaskan sama ada Profesor Hoodfar sedang disabitkan sebagai pengintipan, hasutan, atau propaganda terhadap negeri ini. Peguam beliau dan keluarganya tidak dibenarkan untuk menjenguknya dan punca tangkapan juga tidak dijelaskan kepada mereka,” menurut keluarganya. – AFP