Penyerang tik...

Penyerang tikam terbaru Tel Aviv ditahan

BAITULMAQDDIS, 13 Okt – Seorang warga Palestin menikam dan mencederakan seorang yang lain di utara Tel Aviv hari ini sebelum ditahan oleh orang ramai di kawasan itu, menurut polis, terbaru dalam siri-siri serangan yang menyasarkan orang Israel.

Mangsa mengalami kecederaan ‘sederhana’ dalam penikaman berhampiran sebuah stesen bas di Raanana, menurut polis. Mereka menyifatkan penyerang sebagai warga Palestin berusia 22 tahun dari timur Baitulmaqddis dan berkata dia telah dihantar ke hospital dalam keadaan kecederaan serius selepas dibelasah oleh para penduduk.

Itu adalah serangan penikaman ke-21 di Israel, Baitulmaqddis dan Tebing Barat sejak 3 Oktober. Satu serangan membalas dendam berlaku minggu lalu, apabila seorang Yahudi menikam dan mencederakan dua Israel Arab dan dua warga Palestin di selatan bandar Israel, Dimona.

Serangan-serangan disertai dengan bantahan-bantahan ganas di timur Baitulmaqddis yang dirampas Israel dan Tebing Barat yang diduduki telah membawa kepada amaran bahawa kebangkitan Palestin sepenuhnya, atau kebangkitan ketiga, mungkin meletus.

Kekacauan juga tersebar ke Semenanjung Gaza, dengan pertempuran di sepanjang sempadan beberapa hari kebelakangan ini, yang telah mengorbankan sembilan orang warga Palestin akibat tembakan Israel.

Petang semalam, berbelas-belas penduduk Gaza merusuh di pagar sempadan dan memasuki sementara Israel sebelum diusir balik oleh pasukan tentera, menurut para saksi Palestin. Para pegawai perubatan berkata dua lelaki tercedera akibat tembakan tentera. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA