Perairan utar...

Perairan utara NZ tempat perlindungan lautan terbesar dunia

WELLINGTON, 29 Sept (Reuters) – Perairan utara New Zealand dijangka menjadi salah sebuah tempat perlindungan lautan terbesar di dunia, meliputi kawasan kira-kira saiz Perancis, dengan pengharaman penuh ke atas penangkapan ikan dan perlombongan, Perdana Menteri New Zealand John Key berkata di PBB semalam.

Kawasan yang dipanggil Perlindungan Laut Kermadee itu meliputi 620,000 kilometer persegi laut itu dan melingkungi gunung-gunung berapi bawah laut dan dihuni oleh hidupan marin terancam termasuklah ikan paus, ikan lumba-lumba dan penyu.

Pengumuman itu mengejutkan industri eksport makanan laut New Zealand, bernilai NZ$1.4 bilion setahun, dan akan menghalang firma-firma perlombongan meraih hak kemungkinan bawah laut.

Firma Kanada, Nautilus Minerals sedang menantikan permit bagi prospek di kawasan Kermadee, sementara ia sudah pun melaksanakan kerja pengorekan mendapan sulfida besar di perairan Papua New Guinea.

Pengumuman tempat perlindungan Kermadee itu dibuat selepas usaha Australia dan New Zealand untuk menubuhkan industri marin terbesar di dunia di perairan Antartika dihalang oleh Rusia dan China.

Kawasan perlindungan marin lain yang baru-baru ini diumumkan termasuklah Simpanan Marin Komenwel Laut Karang Australia dan Simpanan Marin Kepulauan Pitcairn diumumkan oleh UK.