Perakam kotak...

Perakam kotak hitam EgyptAir ‘telah dibaiki’

KAHERAH, 28 Jun (AFP) – Salah satu daripada dua kotak hitam pesawat dari pesawat EgyptAir yang menjunam ke dalam Laut Mediterranean bulan lalu telah dibaiki, suruhanjaya siasatan Mesir berkata hari ini, seterusnya dapat memberikan harapan dan petunjuk kenapa pesawat itu jatuh.

Kedua-dua perakam kotak hitam tersebut yang ditemui dua minggu lalu, telah mengalami kerosakan teruk bagi pihak kuasa untuk mendapatkan maklumat mengenai penyebab pesawat itu terhempas.

Kotak hitam tersebut telah dihantar ke agensi keselamatan udara Perancis BEA – juga data yang diekstrak dari kotak hitam penerbangan penerbangan dari Rio de Janeiro ke Paris yang terhempas pada tahun 2009, di mana kotak hitam tersebut tiba semalam.

Penyiasat berharap perakam itu akan mendedahkan punca nahas pesawat MS804 dari Paris ke Kaherah yang berlaku pada 19 Mei itu, di mana semua 66 penumpang terbunuh. Serangan pengganas belum dapat disahkan lagi.

Kotak perakam hitam itu “telah berjaya dibaiki … oleh makmal agensi penyiasatan kemalangan Perancis”, menurut suruhanjaya itu dalam satu kenyataan.

“Ujian telah dijalankan … dan kita pasti parameter penerbangan telah merekodkannya dengan betul,” kata penyiasat.

“Bekerja untuk membaiki kotak hitam kedua akan bermula esok.”

Airbus A320 dalam penerbangan dari Paris ke Kaherah apabila ia terhempas di Mediterranean, dengan 40 orang Mesir dan 15 warga Perancis di atas kapal serta dua rakyat Iraq, dua Kanada dan seorang warganegara dari Algeria, Belgium, Britain, Chad, Portugal, Arab Saudi dan Sudan.

Agensi keselamatan penerbangan Perancis telah berkata pesawat itu telah menghantar mesej automatik menunjukkan asap dalam kabin dan kesalahan seminit sebelum penerbangan itu hilang dari radar.

ARTIKEL YANG SAMA