Peralatan bar...

Peralatan baru F1 diperkenalkan

HOCKENHEIM, Jerman, 29 Julai – Bos-bos Formula Satu semalam mengundi menentang peralatan kokpit perlindungan kepala baru yang diperkenalkan ‘halo’ pada musim depan.

Mesyuarat Strategy Group sukan itu diadakan di Geneva bersetuju untuk menangguhkan perancangannya itu bagi penggunaannya sehingga penilaian selanjutnya dan ujian akan dilakukan, kata FIA dalam satu kenyataan.

“Ia menyatakan bahawa mengharapkan rangka masa pendek sehingga bermulanya musim 2017, ia adalah bijak untuk menggunakan masa selebihnya tahun ini dan awal musim seterusnya bagi penilaian lebih lanjut terhadap potensi penuh semua pilihan,’ kata kenyataan.

‘Sementara itu Halo pada masa ini adalah pilihan yang disukai, memandangkan ia memberikan penyelesaian lebih luas, kata sepakat di kalangan Strategy Group adalah setahun lagi perkembangan yang akan membawa dalam penyelesaian yang lebih lengkap.”

FIA juga semalam memutuskan untuk mengurangkan penggantungan kontroversi perhubungan dalam radio di antara pasukan dan pemandu mereka.

“Dengan pengecualian tempoh di antara pusingan formasi awal dan permulaan perlumbaan, tidak terdapat had dalam mesej pasukan yang dihantar kepada pemandu mereka sama ada menerusi radio atau papan pit,’ kata kenyataan.

‘Pendekatan ini bertujuan untuk memberikan kandungan yang diperbaiki bagi peminat dan penonton, ketika pasukan itu sekarang perlu memberikan…akses yang tidak dihadkan dalam mesej radio mereka sepanjang masa ketika kereta mereka diluar garaj.”

Peraturan menyatakan penggunakan perhubungan radio dibawa ke dalam fokus di Grand Prix British tiga minggu lalu apabila Nico Rosberg diturunkan dari tangga kedua kepada tangga ketiga selepas menerima penalti 10 saat kerana melanggar peraturan. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA