Perancang awa...

Perancang awal serangan Rio diberkas

BRASILLA, 25 Julai – Polis Brazil semalam menangkap anggota terakhir daripada ‘amatur’ IS yang digelar pihak polis dan mempunyai kaitan dengan kumpulan serangan menjelang Sukan Olimpik Rio bulan depan.

Seramai 11 ahli lainnya telah ditahan Khamis hingga Jumaat lalu dan telah dipindahkan ke penjara keselamatan yang dikawal rapi secara maksimum berhampiran sempadan dengan Paraguay, kata pegawai.

Kumpulan itu didakwa cuba untuk membentuk sel pelampau dipanggil Pembela syariah, di mana beberapa ahli telah bersumpah terhadap kesetiaan mereka kepada kumpulan Negara Islam.

Mereka didakwa menyediakan serangan dan telah cuba untuk membuat hubungan dalam talian dengan penjualan senjata di Paraguay untuk membeli sebuah senapang penyerang AK-47.

Menteri Kehakiman, Alexandre de Moraes, bagaimanapun, berkata anggota adalah “benar-benar amatur” dan “tidak teratur.” Beliau juga berkata mereka tidak mempunyai sasaran khusus.

Alexandre bercakap pada sidang akhbar di Brasilia pada 21 Julai lalu. Polis Brazil menahan 10 anggota IS ‘amatur’ yang bakal menjadi kumpulan pengganas dan menyasarkan Sukan Olimpik Rio. – AFP
Alexandre bercakap pada sidang akhbar di Brasilia pada 21 Julai lalu. Polis Brazil menahan 10 anggota IS ‘amatur’ yang bakal menjadi kumpulan pengganas dan menyasarkan Sukan Olimpik Rio. – AFP

Ahli terakhir, yang akan dihantar ke penjara persekutuan, dikesan oleh polis tentera di Comodoro, sebuah bandar di barat negeri Mato Grosso, pegawai-pegawai berkata dalam satu kenyataan.

Ahli-ahli kumpulan yang tinggal di pelbagai lokasi di seluruh Brazil dan hubungan mereka adalah terhad dan membuat perhubungan melalui pertukaran mesej di perkhidmatan mudahalih WhatsApp dan Telegram.

Tahanan dituduh memberi diri mereka dengan nama-nama Arab dan menyokong pembunuhan beramai-ramai seramai 49 orang baru-baru ini di sebuah kelab malam di Florida oleh seorang lelaki yang berjanji setia kepada kumpulan IS.

Minggu lalu, Brazil berkata ia telah mengukuhkan jaminan bagi Olimpik Rio berikutan serangan trak di bandar Perancis Nice, yang mengorbankan 84 orang dan selebihnya mengalami kecederaan parah. Serangan itu telah dituntut oleh IS.

Pelan keselamatan Sukan Olimpik Brazil memerlukan mobilisasi 85,000 anggota pasukan keselamatan. – AFP