Perancang pen...

Perancang pengeboman bertindak ‘terlalu awal’

SYDNEY, 10 Mei (AFP) – Polis Australia hari ini berkata seorang remaja yang didakwa dengan tuduhan merancang pengeboman pengganas “terlalu awal” dalam rancangan untuk mensasarkan ke atas acara awam, sambil menambah bahawa mereka sedang menyiasat sama ada dia radikal online atau direkrut secara online.

Tim Cartwright, pemangku ketua pesuruhjaya polis bagi negeri Victoria, berkata para pegawai menemui “bahan letupan yang diubahsuai” di rumah keluarga remaja itu di Greenvale, pinggir kota utara Melbourne, selepas remaja berusia 17 tahun diberkas dalam satu serbuan pada Jumaat lalu.

“Kami percaya bahawa remaja itu berniat meletupkan bahan itu pada satu acara yang akan diadakan beberapa hari akan datang,” katanya.

“Kami akan mengatakan dia begitu terlalu awal dalam menyiapkan bom.”

Cartwright berkata belum diketahui jika acara tertentu itu menjadi sasaran. Laporan semalam mengatakan perayaan Hari Ibu hari ini mungkin menumpu pada rancangan yang dikatakan itu.

Polis di negeri selatan telah menggeledah rumah remaja itu, yang identitinya belum didedahkan, sebelum kemunculannya di mahkamah juvenil pada hari Isnin.

Cartwright berkata para penyiasat pada tahap ini tidak memburu sesiapa pun dalam kaitan dengan komplot yang dikatakan itu, tetapi menerokai kemungkinan keradikalan online.

“Perekrut luar negara dan media sosial yang lebih luas adalah cabaran sebenar bagi kami, satu cabaran yang belum kami lihat sebelum ini,” katanya.

“Internet memberikan orang ramai peluang untuk radikal dari seluruh dunia. Itu adalah kebimbangan sebenar kami.”

Seorang wanita yang mendakwa kakak kepada remaja itu memberitahu Sunday Herald Sun mengatakan remaja itu hanyalah “wira papan kekunci” dalam respons kepada laporan bahawa adiknya dikatakan pengarah bagi beberapa ulasan online yang telah mencetuskan kebimbangan.