Perancang ram...

Perancang rampasan kuasa tahu mereka akan disingkirkan

TURKISH-POLITICS

ANKARA, 27 Julai – Pihak berkuasa Turki sedang merancang rombakan besar ketenteraan untuk memindahkan elemen-elemen berkaitan dengan pendakwah berpangkalan di Amerika Syarikat (AS), Fethullah Gulen selepas kegagalan rampasan kuasa, menurut menteri utama hari ini.

Menteri Tenaga, Berat Albayrak (gambar), yang merupakan menantu Presiden Recep Tayyip Erdogan, mengatakan sebahagian pihak tentera berhasrat untuk bertindak menentang kerajaan ketika mereka mengetahui mereka akan disingkirkan.

Albayrak, yang bersama dengan Erdogan sepanjang malam semasa pemberontak kilat gagal pada 15 Julai, berkata presiden orang pertama kali telah diberi amaran tentang rampasan kuasa oleh orang awam dan ia kemudian graviti situasi menjadi jelas.

Dalam mesyuarat pertamanya dengan para wartawan luar negeri sejak malam rampasan kuasa itu, Albayrak mendedahkan Majlis Tentera Agung Turki (YAS) pada musim panas ini telah merancang untuk bertemu bagi menyingkirkan semua pegawai yang berkaitan dengan Gulen, yang Turki salahkan menjadi dalang pemberontakan kilat.

“Mereka telah mengambil langkah penting untuk menyingkirkan para pegawai Gulenis dan jeneral dari pasukan bersenjata. Kami sudah mengusahakan perkara itu.”

Menurutnya ia boleh jadi sebahagian daripada penyingkiran umum ke atas elemen-elemen pro-Gulen yang juga akan dilanjutkan kepada sistem perundangan dan perlembagaan lain.

“Mereka ini (berkaitan dengan Gulen) sudah dikesan dan senarai berkaitannya telah dibawa kepada beberapa kementerian.”

“Selepas mereka (perancang) menyedari perkara ini akan berlaku sebegini, mereka telah memutuskan langkah terakhir mereka, dengan melakukan rampasan kuasa ini,” tambahnya.

Menurutnya lagi, hanya sebahagian kecil anggota NATO seramai 750,000 askar menyokong rampasan kuasa itu namun dipercayai beberapa tokoh-tokoh pro-Gulen berjaya menghasut sejumlah besar pegawai peringkat tertinggi dan pertengahan.

Albayrak, yang berkahwin dengan anak perempuan sulung Erdogan, Esra, berada bersama presiden di pusat peranginan Marmaris di barat daya Turki apabila mereka menerima berita mengenai rampasan kuasa itu. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA