Perancangan E...

Perancangan EU terhadap Greece perlu jelas

WASHINGTON, 15 Julai – Tabung Monetari Antarabangsa (IMF) hanya boleh menyertai dalam jaminan ketiga terhadap Greece jika pemiutangnya Kesatuan Eropah (EU) menghasilkan perancangan jelas bagi hutang yang berdaya tahan, kata pegawai kanan semalam.

Tabung itu, yang bergabung bersama Suruhanjaya Eropah dan Bank Pusat Eropah dalam dua sebelumnya, gagal menyelamatkan Greece, mencari maklumat lebih lanjut bagaimana perancangan baru itu dipersetujui pada Isnin lalu akan menstabilkan kewangan Greece dalam jangka masa pendek dan panjang.

Pegawai–pegawai EU berkata perancangan itu, yang memerlukan reformasi kuat dari Greece sehingga 86 bilion euro ($95 bilion) dalam bantuan kewangan sepanjang 2018, akan memerlukan IMF sebagai rakan dalam pembiayaan dan program pemantauan.

Tetapi IMF mahu untuk memastikan rakan EU mempunyai perancangan kuat yang akan menjadikan mungkin bagi Greece untuk membayar semula hutangnya pada jangka masa panjang.

“Ahli-ahli negara Eropah mahu IMF untuk terus terlibat, tetapi jelas, ia akan memenuhi kriteria kami,” pegawai memberitahu wartawan tanpa mahu dikenali.

Pesuruhjaya EU dan Timbalan Presiden suruhanjaya EU ketika dalam satu sidang berita gabungan di Brussels. - Reuters
Pesuruhjaya EU dan Timbalan Presiden suruhanjaya EU ketika dalam satu sidang berita gabungan di Brussels. – Reuters

“Satu kriteria seperti ini adalah kemapanan hutang, dan kami perlu mempersetujui bahawa ia menyeluruh dan boleh dipercayai.”

Dia menggelar persetujuan yang dicapai di antara pemimpin Athens dan Eropah “tidak begitu kukuh,” dengan sebahagian isu tidak dibincangkan.

“Ini tidak bermakna menyeluruh, butiran persetujuan,” katanya.

Dengan Greece sudah terlepas dua pembayaran hutan kepada Dana dalam masa dua minggu lalu, IMF tidak terlibat dalam perbincangan sehingga tunggakan dijelaskan.

Bagi lembaga eksekutif IMF untuk menyertai pinjaman baru, “Kami memerlukan penyelesaian konkrit dan bercita-cita kepada masalah hutang,” kata pegawai.

“Kami memerlukan yang pasti, dasar tetapi lebih pasti ke atas langkah mengurangkan hutang. – AFP