Perancis perl...

Perancis perlu lebih hebat di suku akhir

UEFA-Euro-2016-Logo

LYON, 27 Jun (AFP) – Didier Deschamps berkata Perancis perlu mengembalikan keseimbangan bagi suku akhir Euro 2016 selepas kebangkitan pada separuh masa pertama yang memberikan mereka kemenangan 2-1 ke atas pasukan Ireland.

Terdapat perkataan kebencian dalam bilik persalinan Perancis di Lyon pada separuh masa pertama selepas sepakan penalti lebih awal Robbie Brady yang membolehkan pasukan Ireland di depan 1-0.

Dengan pasukan tuan rumah menuju penyingkiran lebih awal, Deschamps dapat membaca aksi pasukannya, sementara pemain senior meminta lebih lagi dari Les Bleus.

“Kami menghasilkan separuh masa pertama yang teruk, tetapi beberapa perkara dikatakan pada separuh masa pertama,” kata Girezmann, pemain terbaik, yang menjaringkan kedua-dua jaringan mereka. Ia satu keributan.”

Deschamps mengakui dia menaikkan suaranya pada separuh masa pertama bagi meminta pasukannya meningkatkan tempo ketika kemarahan itu ditukar menjadi kebangkitan pantas.

Kerjasama berbalas dengan gaya tegas ketika Deschamps menempatkan Kingsley Coman di sayap kanan dan menukar Girezmann lebih hampir kepada pemain penyerang Olivier Giroud.

Taktik itu berkesan ketika pemain Atletico Madrid, Griezmann membuat tandukan pada minit ke-68.

Ireland bergelut untuk membendung tenaga Perancis. Giroud membuat tandukan yang tepat kepada Griezmann, yang menyudahkan jaringan empat minit kemudian.

Pasukan Ireland dikurangkan kepada 10 pemain selepas kad merah dilayangkan kepada Shane Duffy bagi kekasaran terhadap Griezmann.

Perancis boleh dan seharusnya, menjaringkan gol ketiga, tetapi penyudah mereka mengecewakan, yang menjadi kebimbangan bagi penyokong.

Diletakkan di sebelah sayap kanan dan berada dalam kedudukan, dia menggantikan tempat Atletico, Griezmann adalah pemain yang cemerlang pada separuh masa kedua.

Dia mahu meneruskan peranan itu dalam suku akhir seterusnya pada Ahad menentang England atau Iceland.