Perancis tawa...

Perancis tawar teknologi stealth kepada Australia

SYDNEY, 15 Julai – Perancis akan menawarkan Australia teknologi stealth (halimunan) bagi kapal selam, yang tidak pernah dikongsi di negara luar, jika ia menang satu perjanjian menguntungkan untuk membina armada Australia bagi kapal selama generasi seterusnya, kata kontraktor tentera laut Perancis yang dikawal kerajaan DCNS hari ini.

ThyssenKrupp Jerman dan DCNS secara berasingan bersaing dengan kerajaan Jepun yang mengetuai konsortium bagi kontrak A$50 bilion untuk menggantikan kapal selam kelas Collins yang sudah berusia, satu kontrak terbesar dalam sejarah pertahanan Australia.

Jepun, yang sudah ditegah dalam mengeksport teknologi pertahanan sejak Perang Dunia Kedua, telah dilihat menjadi pesaing hadapan bagi kontrak itu, namun tekanan politik di Australia bagi pengeluaran domestik telah memberi momentum baru kepada pembida Eropah.

Jurucakap bagi DCNS mengatakan bahawa sementara syarikat itu telah memberitahu secara peribadi kepada kerajaan Australia mengenai kesanggupannya untuk mengongsikan teknologi stealth, ia berharap pengakuan awam akan mewujudkan perasaan muhibah dengan orang awam Australia.

“Teknologi ini merupakan ‘keagungan’ bagi kepandaian rekaan kapal selam Perancis dan tidak pernah ditawarkan kepada mana-mana negara lain,” kata jurucakap DCNS, Jessica Thomas dalam perbalasan e-mel.

“Memang sifat semula jadi teknologi stealth ini dan keputusan untuk menyerahkannya kepada kerajaan Australia, ini adalah demonstrasi penting bagi semula jadi strategi mengenai program bagi pihak berkuasa Perancis.”

Perdana Menteri Australia, Tony Abbott sangat berminat untuk memperkukuhkan hubungan keselamatan dengan Jepun, mencerminkan kehendak Amerika Syarikat (AS) bersama dua sekutunya untuk mengambil peranan keselamatan besar di Asia ketika tentera China mungkin semakin berkembang.

Amerika Syarikat, berharap untuk mempromosikan kerjasama Australia-Jepun, menyokong kapal selam buatan Jepun, yang juga dimuatkan dengan pengawasan Amerika, radar dan peralatan senjata, sumber serupa dengan pemikiran Washington telah memberitahu Reuters.

Satu kontrak untuk membekalkan kelainan kapal selam kelas-Soryu Jepun akan memberi Tokyo perjanjian luar negeri yang pertama selepas Perdana Menteri Shinzo Abe tahun lepas mengurangkan kekangan ke atas eksport tentera, yang mengasingkan kontraktor pertahanan selama tujuh dekad. – Reuters