Perancis uji ...

Perancis uji tahap keselamatan

PARIS, 9 Jun – Perancis hari ini menghadapi cabaran untuk mengutamakan aspek keselamatan dengan pembukaan Kejohanan Bola Sepak Euro 2016 dengan kapasiti 90,000 penonton berada di Paris.

Bintang Perancis, DJ David Guetta akan beraksi di khalayak ramai di kaki Menara Eiffel di Paris, sehari sebelum tuan rumah Perancis menghadapi Romania dalam perlawanan pembukaan kejohanan di Paris ‘Stade de France.

Stadium ini telah disasarkan oleh pengebom berani mati dalam serangan 13 November lalu dan membunuh 130 orang di seluruh ibu kota dan kini dibimbangi dengan serangan pengganas yang disasarkan dalam sukan empat tahun sekali di Eropah itu.

Serangan tidak dapat diselesaikan secara lebih reformasi dengan kemunculan serangan yang tidak dapat diduga.

Pemain pertahanan Jerman, Jerome Boateng menjadi pemain berprofil tinggi yang pertama yang mengatakan beliau menegah keluarganya untuk berkunjung ke stadium atas aspek keselamatan.

“Keluarga dan anak-anak saya tidak akan datang ke stadium. Risikonya adalah terlalu besar,” beliau menjelaskan kepada Sport Bild weekly.

Kerajaan Perancis telah melancarkan aplikasi telefon pintar yang akan mengeluarkan amaran kepada mana-mana pengunjung terhadap apa sahaja ‘krisis besar’ termasuk serangan yang disyaki. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA