Perang udara ...

Perang udara Rusia burukkan lagi konflik

WASHINGTON, 5 Nov (AFP) – Amerika Syarikat (AS) semalam berkata perang udara Rusia di Syria ‘berbahaya dan memburukkan lagi’ konflik, dengan menuduh Moscow cuba mengukuhkan rejim Presiden Bashar al-Assad dan bukannya mensasarkan ke atas pejuang jihad.

Kritikan hebat terbaru Washington terhadap campur tangan Rusia di Syria dibuat ketika pasukan tentera kerajaan, yang menjadi berani dengan sokongan Moscow dalam tempoh bulan lalu, telah menawan semula jalan raya utama ke bandar kedua kumpulan yang ditawan oleh kumpulan Kerajaan Islam(IS).

Bercakap kepada Jawatankuasa Hal Ehwal Luar, Penolong Setiausaha Negara AS bagi Hal Ehwal Timur Dekat, Anne Patterson berkata serangan yang disokong oleh serangan udara Rusia, telah mengakibatkan kira-kira 120,000 orang berpindah tempat.

“Moscow dengan sinis cuba mendakwa serangannya menumpu pada pengganas, tetapi setakat ini, 85 hingga 90 peratus serangan Syria telah mengenai kumpulan pembangkang Syria bersederhana dan mereka telah membunuh orang awam dalam serangan itu,” kata Patterson.

“Kami tahu niat utama Rusia ialah untuk memelihara rejim itu,” katanya lagi.

Pasukan rejim melancar serangan besar di beberapa bahagian Syria selepas Rusia mula campur tangan pada 30 September, dengan lebih 1,300 serangan udara telah dilancarkan setakat ini.

“Di sebalik gesaan kami, Moscow belum lagi menghentikan amalan dahsyat rejim Assad iaitu pengguguran bom tong ke atas penduduk Syria,” kata Patterson lagi.

Menurutnya situasi itu menggesa bagi ‘tekanan penuh mahkamah untuk menamatkan perang dan menyelesaikan politik.”

ARTIKEL YANG SAMA