Peranti terba...

Peranti terbang buatan sendiri jadi tarikan

MELBOURNE, 13 Mac (AFP) – Beribu-ribu orang hari ini memenuhi tebing sebuah sungai Australia bagi menonton peranti terbang buatan sendiri ke udara dalam satu pertandingan yang aneh, dengan beberapa peserta berpakaian seperti mangkuk tandas dan kapal angkasa.

Badan amal Birdman Rally yang diadakan di Sungai Yarra, Melbourne, menyaksikan peserta yang terlibat terbang dengan peluncur buatan sendiri tanpa bantuan mekanikal.

Para peserta melompat dari platform berketinggian empat meter (13.1 kaki) yang berada di atas sungai, bertahan di udara seberapa lama yang boleh sebelum terhempas ke dalam air.

Beberapa daripada 12 peserta berpakaian berwarna-warni dan pelik, termasuk seorang lelaki menerbangkan burung yang diperbuat daripada belon, seorang lagi berpakaian seperti tahi bintang dan seorang wanita memegang tuala tandas kertas gergasi.

Michael Paul yang telah mengambil bahagian dalam acara itu setiap tahun sejak 2005 telah memenangi sembilan kali dan peluncur terbangnya yang kelihatan lebih konvensional, telah mengambil masa yang lama dalam pertandingan tersebut.

Paul, yang dilaporkan mencapai 17 meter sebelum jatuh ke dalam sungai itu, telah mengumpulkan lebih daripada Aus$12,000 (AS$9,075) sebagai penghormatan kepada abangnya Lucas, yang menghadapi beberapa penyakit sclerosis, kata akhbar itu.