Peraturan kes...

Peraturan keselamatan adalah punca – Suu Kyi

YANGON/HPAKANT, Myanmar, 27 Nov (Reuters) – Pelanggaran undang–undang dalam industri perlombongan jed di Myanmar menjadikan kemalangan seperti tanah runtuh yang membunuh lebih dari 100 orang pada hujung minggu lepas, kata pemenang Nobel, Aung San Suu Kyi kelmarin.

Pihak berkuasa menghentikan usaha mencari lewat semalam di Hpakant, dengan sekitar 100 orang dianggarkan masih hilang selepas longgokan besar tanah daripada serpihan lombong runtuh pada Sabtu lalu dan menjejaskan penempatan pekerja penghijrah ketika mereka sedang tidur.

“Setakat yang kami faham, ia insiden sama yang kelima tahun ini,” Suu Kyi memberitahu perkhidmatan Radio Free Asia berbahasa Myanmar ketika temu bual hari ini.

“Kemalangan seperti itu adalah biasa hanya kerana tidak terdapat undang–undang. Ia juga menggambarkan kekurangan pertimbangan bagi keselamatan jiwa dan harta benda.”

Ia adalah ulasan pertama Suu Kyi mengenai bencana di Hpakant, di mana pekerja–pekerja menyelamat menemukan 114 mayat sebelum memberhentikan pencarian.

Liga Kebangsaan bagi Demokrasi (NLD) pimpinan Suu Kyi, yang memenangi kejayaan dalam pilihan raya 8 November, meminta bagi langkah keselamatan yang ketat dan meningkatkan pandangan kerajaan terhadap industri itu berikutan kejadian bencana itu.

Melakukan pembaharuan terhadap sektor itu adalah sukar. Industri jed yang menguntungkan didominasi oleh syarikat–syarikat yang berhubung kepada pemimpin–pemimpin kerajaan tentera sebelumnya, etnik tentera dan ahli perniagaan yang mempunyai hubungan rapat bersama bekas junta.

Hpakant berada di tengah–tengah rantau perlombongan jed dan menghasilkan sebahagian dari jed berkualiti tinggi dunia, tetapi pekerja, kebanyakannya penghijrah dari bahagian lain negara itu, beroperasi dalam keadaan yang sangat berbahaya bagi bayaran yang sedikit.

Sebahagian bekerja bagi syarikat–syarikat perlombongan, tetapi kebanyakan yang lain memilih serpihan buangan yang digali daripada perlombongan besar. Mereka berharap untuk mendapatkan batu berharga yang mungkin telah dilepasi. Tanah runtuh ke atas buangan serpihan adalah biasa, terutamanya ketika hujan lebat monsun, tetapi jarang membawa kematian.