Peraturan ‘se...

Peraturan ‘semua putih’ terlalu ketat

LONDON, 3 Julai (Reuters) – Usaha pemain di sepanjang tahun untuk peraturan pakaian santai “semua putih” Wimbledon menerima rangsangan kelmarin apabila Roger Federer berkata dia berasa dasar ketika ini “begitu melampau”.

Federer, yang kenyataannya membawa lebih banyak beban berbanding pemain lain disebabkan sebagai bekas juara, dia adalah ahli kepada Kelab Lawn Tenis All England (AELTC) yang mengendalikan Wimbledon, berkata dia tidak membantah kepada pakaian putih.

Tetapi katanya dia berasa AELTC telah menekankan penolakan pakaian yang kurang dari putih bersih yang berpunca dari pencucian beberapa kali dan dia merindui masa apabila pemain seperti John McEnroe dan Boris Becker mengenakan baju T berjalur dan ikat kepala berwarna-warni yang tidak lagi dibenarkan.

“Maksud saya, bahawa itu semua putih, kami tahu. Kami faham. Saya mendapatinya amat melampau sejauh mana ia perlu putih. Kita bercakap seperti putih pada era 50-an. Jika melihat pada gambar dahulu, semuanya putih,” Federer memberitahu sidang media selepas kemenangan pusingan keduanya ke atas Sam Querrey.

“Masalahnya ialah, apabila saya tiba waktu jelajah, apabila saya menonton TV, saya masih menggambarkan dalam fikiran saya di mana Edberg dan Becker dan semua pemain lain, mereka mempunyai lebih warna. Terdapat baju T yang begitu ikonik, detik-detik ikonik, saya rasa,” kata Federer, yang diarahkan oleh pegawai Wimbledon untuk tidak menggunakan kasut Nike bertumit jingga di gelanggang pada 2013 apabila dia merupakan juara bertahan.

Dia berkata apabila dia menyertai jelajah, pakaian adalah “90 peratus” putih tetapi masih boleh mempunyai biru muda atau hitam.

“Tetapi tiba ketikanya di mana jalur menjadi sempadan kini. Saya mendapati amat sayang kerana kamu tidak boleh melakukan apa-apa dengannya. Tiada warna cream, tiada itu, tiada ini, baiklah.

ARTIKEL YANG SAMA