Perbelanjaan ...

Perbelanjaan PKS bagi produk keselamatan cecah RM340 juta tahun ini

KUALA LUMPUR, 12 Okt – Perbelanjaan ke atas produk keselamatan oleh perusahaan kecil dan sederhana (PKS) pada tahun ini dijangka mencecah RM340 juta dan meningkat kepada RM500 juta pada 2017, menurut F-Secure Corporation.

Ini dijangka menghasilkan produktiviti yang lebih tinggi dan operasi yang cekap, kata Ketua Pegawai Eksekutif Samu Konttinen. Beliau juga berkata model perniagaan syarikat yang berpangkalan di Eropah di Malaysia itu antara yang boleh diguna pakai oleh PKS, yang merupakan tulang belakang ekonomi negara.

“Kami bekerjasama rapat dengan penjual semula dan pengedar tempatan dalam menjual produk kami di sini. Jabatan kerajaan di Malaysia turut mengetahui mengenai produk F-Secure,” katanya pada sidang media di sini hari ini.

Konttinen berkata pada tahun lepas, F-Secure melancarkan perkhidmatan perlindungan untuk perniagaan, iaitu platform berasaskan awan yang menawarkan kepada syarikat kelebihan yang diperlukan untuk lebih produktif, pada masa sama menjimatkan kos.

Samu Konttinen (kanan) berjabat tangan dengan Naib Presiden MDEC, Norhizam Abdul Kadir (kiri) semasa satu majlis di Malaysia, kelmarin. – Bernama
Samu Konttinen (kanan) berjabat tangan dengan Naib Presiden MDEC, Norhizam Abdul Kadir (kiri) semasa satu majlis di Malaysia, kelmarin. – Bernama

Beliau juga berkata pasaran Malaysia berada pada kedudukan yang baik untuk portfolio penuh syarikat bagi penyelesaian premis untuk bank dan syarikat insurans.

Sementara itu, ditubuhkan di Malaysia selama hampir 10 tahun, F-Secure menjadikan Malaysia sebagai hab keselamatan siber di rantau Asia.

“Selain kelebihan yang ketara seperti kerajaan mesra pelaburan, kami mendapati Malaysia sesuai untuk pendekatan yang menyeluruh.

“Di samping kumpulan tenaga kerja tempatan sedia ada, F-Secure bekerjasama dengan institusi pengajian tinggi dan pelbagai agensi kerajaan seperti Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) untuk memastikan pembangunan berterusan kumpulan tenaga kerja tempatan yang berdaya maju,” kata Konttinen. – Bernama