Perbincangan ...

Perbincangan maraton selesai hutang Greece

ATHENS, 10 Ogos (AFP) – Greece dan pemiutangnya meneruskan rundingan hari ini selepas perbincangan maraton sehingga lewat malam, dengan kedua-dua pihak memberi petunjuk bahawa syarat-syarat jaminan keluar ketiga hampir-hampir dimuktamadkan.

Menteri Kewangan dan Ekonomi, Euclid Tsakalotos dan Giorgos Stathakis, kembali ke meja rundingan dengan ECB, Tabung Mata Wang Antarabangsa dan Mekanisme Kestabilan Eropah pada pukul 2 petang semalam dan masih berunding lapan jam kemudian. Mereka sedang memuktamadkan draf jaminan keluar baru sehingga 86 bilion euro sebagai tukaran kepada pembaharuan selanjutnya sebelum negara itu mesti membayar balik 3.4 bilion euro kepada Bank Pusat Eropah pada 20 Ogos.

Rundingan sedang berjalan lancar dan mungkin berakhir esok, beritahu sumber EU kepada AFP, menambah perbincangan telah mengurangkan senarai tindakan utama yang mesti diambil oleh Athens.

“Kami memerlukan satu perjanjian di sini esok dan semua pihak sedang mengusahakannya,” tambah sumber.

Satu perjanjian yang cepat akan membenarkan jaminan keluar dikuatkuasakan sebelum tarikh akhir bayaran balik hutang pada 20 Ogos.

ARTIKEL YANG SAMA