Perdagangan C...

Perdagangan China merosot

BEIJING, 13 Julai (AFP) – Jumlah perdagangan China merosot dalam separuh tahun pertama tahun ini, data rasmi menunjukkan hari ini, merosot di bawah sasaran kerajaan dan memberi tamparan hebat kepada ekonomi global daripada peniaga terbesar dalam barangan.

Perdagangan dua hala untuk enam bulan pertama tahun ini merosot 6.9 peratus kepada $1.88 trilion, kata Pentadbiran Kastam Am.

China adalah ekonomi kedua terbesar dunia dan penjana utama pertumbuhan global, dengan kesan besar dalam negara pembekal yang kaya dengan sumber seperti Australia.

Keputusan hari ini adalah jauh di bawah sasaran Beijing untuk pertumbuhan tahun itu sebanyak “kira-kira 6.0 peratus.” Angka tersebut adalah kurang daripada matlamat 7.5 peratus yang ditetapkan untuk tahun 2014, apabila nilai perdagangan hanya mencecah 3.4 peratus, tahun ketiga berturut-turut di mana sasaran tidak dicapai.

“Harga komoditi merosot mendadak, menjejas teruk pertumbuhan dalam nilai import,” beritahu jurucakap Kastam Huang Songping kepada wartawan, menambah “permintaan asing yang lembap” merupakan “faktor utama” yang menjejas pertumbuhan perniagaan.

“Kos eksport tetap tinggi, menjejas daya saing eksport,” kata beliau, menambah pada 30 Jun, yuan telah meningkat 0.2 peratus berbanding dolar daripada awal tahun, 6.9 peratus berbanding euro dan 2.2 peratus berbanding yen.

“Tekanan menurun ke atas ekonomi domestik meningkat dan permintaan untuk import adalah lemah,” kata beliau.

Untuk Jun, import merosot untuk bulan kelapan berturut-turut, kata Kastam, merosot 6.1 peratus dari segi dolar kepada $145.48 bilion.

Namun eksport meningkat 2.8 peratus kepada $192.01 bilion yuan, membatalkan kemerosotan tiga bulan berturut-turut, dan lebihan dagangan negara melonjak 47.5 peratus kepada $46.54 bilion.

ARTIKEL YANG SAMA