Perdagangan h...

Perdagangan hidupan liar diperketatkan

HO CHI MINH CITY, 18 Sept (Bernama) – Adalah dianggarkan bahawa hanya kira-kira 20 ekor harimau Indochina dan hampir 100 gajah Asia yang tinggal di hutan di Vietnam, bengkel di sini, didengar Khamis.

Bengkel mengenai mencegah dan memerangi penyeludupan hidupan liar telah diadakan oleh Jabatan Jeneral Vietnam Kastam dengan kerjasama Agensi Amerika Syarikat bagi Pembangunan Antarabangsa (USAID).

Peserta dicadangkan untuk membangunkan satu mekanisme undang-undang mengenai kawalan perdagangan hidupan liar semasa meminda beberapa artikel yang berkaitan dengan jenayah haiwan liar di dalam Kanun Keseksaan, Vietnam News Agency (VNA) melaporkan memetik akhbar Lao Dong.

Menurut Jabatan Ranger Hutan di bawah Kementerian Pertanian dan Pembangunan Luar Bandar, purata 1,095 hidupan liar pelanggaran peraturan perlindungan telah berlaku setiap tahun dalam tempoh lima tahun yang lalu.

Dalam tempoh tersebut, hampir 60,000 spesies terancam dirampas.

Satu kajian penyelidikan 2007 tentang kesan-kesan dasar-dasar anti-hidupan liar mengedar Vietnam mendedahkan bahawa perdagangan haram hidupan liar menjana pendapatan tahunan sebanyak AS $ 66 juta dan jumlah yang disita hanya menyumbang kurang daripada 20 peratus daripada jumlah yang diperdagangkan haiwan.