Perdana Mente...

Perdana Menteri Turki akan letak jawatan

ANKARA, 5 Mei (AFP) – Parti pemerintah Turki, Parti Keadilan dan Pembangunan (AKP) akan mengadakan kongres luar biasa pada 22 Mei di mana Perdana Menteri Ahmed Davutoglu tidak akan mencari satu mandat baru sebagai pengerusi parti, menurut laporan media setempat hari ini.

Satu mesyuarat jawatankuasa eksekutif parti, yang tiba selepas rundingan-rundingan kelmarin di antara Davutoglu dan Presiden Recep Tayyip Erdogan, membuat keputusan untuk mengadakan kongres parti pada 22 Mei untuk memilih pemimpin baru yang menurut konvensyen parti juga akan berkhidmat sebagai perdana menteri, lapor CNN-Turk dan televisyen NTV.

Seorang pegawai dari pejabat PM, dihubungi oleh AFP, enggan mengulas terhadap laporan-laporan itu, berkata bahawa Davutoglu akan membuat satu keterangan dalam masa terdekat.

Pemergian Davutoglu seterusnya akan meningkatkan kuasa Presiden Recep Tayyip Erdogan sebagai satu-satunya pemimpin nombor satu negara itu.

Perdana Menteri Turki yang diumumkan akan meletakkan jawatannya pada kongres 22 Mei ini. – AP
Perdana Menteri Turki yang diumumkan akan meletakkan jawatannya pada kongres 22 Mei ini. – AP

Divisyen-divisyen di antara Davutoglu dan Erdogan yang telah dikhabarkan sejak berbulan-bulan meletus ke tempat terbuka kelmarin, dengan kedua-dua pemimpin itu mengadakan rundingan-rundingan krisis di istana presiden yang gagal untuk menyelesaikan konflik itu.

Davutoglu menjadi perdana menteri pada Ogos 2014 apabila Erdogan berpindah dari jawatan perdana menteri ke jawatan presiden.

Satu tokoh yang begitu setia kepada Erdogan dijangka berjalan pada kongres bulan ini bagi jawatan ketua parti dan juga perdana menteri, yang akan mengukuhkan lagi kuasa-kuasa presiden.